Estetika Njujorka u Beogradu: Spoj umetnosti i nove tehnologije

13.02.2021

09:19 >> 13:17

0

Autor: Dejan Ćirić

Posebno izdanje programa koji pozorište La MaMa realizuje od marta 2020. biće posvećeno umetnicima iz Srbije koji rade u domenu audio-video performansa, izvo

Estetika Njujorka u Beogradu: Spoj umetnosti i nove tehnologije
Copyright Profimedia

Čuveno pozorište “La MaMa” i organizacija “CultureHub” iz Njujorka sa kolektivom “Eho animato” iz Beograda pripremaju posebno onlajn izdanje programa “Downtown Variety: Serbia edition” za petak, 19. februar u 22 sata.

Ideja programa “Downtown Variety” je da se estetika čuvenog „La MaMa“ kafea iz šezdesetih godina prošlog veka prenese na virtuelnu platformu koja povezuje izvođače i publiku uživo, na različitim krajevima sveta.

La MaMa pozorište

Članovi kolektiva „Eho animato“ spremili su program koji će predstaviti različite umetničke prakse koje u sebi spajaju umetnost i nove tehnologije. U onlajn programu će učestvovati Doplgenger duo, Ivana Ivković, projekat AIVI (Aleksandar Bulajić, Ana Popović, Isidora Pejović Blagojević, Maja Maksimović & Sunčica Pasuljević Kandić), u saradnji sa Centrom za promociju nauke i Anom Knežević.

Takođe, biće prisutan i Vizuelno Antropološki centar – Miklós Barna Lipkovski, Markiza de Sada, Milica Stefanović, Sandra Nikač, Dobrivoje Milijanović i Jovana Ivanac, kao i članovi kolektiva „Eho animato“ (Ana Konstantinović, Željko Maksimović, Marija Kovačina i Tamara Baračkov).

Projekat „Downtown Variety: Serbia Edition“ biće dostupan uživo na veb sajtu i Fejsbuk stranicama „La MaMa“ pozorišta i organizacije „CultureHub“.

Ovo posebno izdanje programa koji „La MaMa“ realizuje od marta 2020. biće posvećeno umetnicima iz Srbije koji rade u domenu audio-video performansa, izvođačkih umetnosti, lutkarstva, digitalnih umetnosti.

Profimedia

U godini u kojoj je izvođačka umetnost pretrpela ozbiljnu krizu, traže se novi oblici i formati scenskog predstavljanja. „La MaMa“ i „CultureHub“ putem digitalnih alata, pokreću program koji se ne odriče živog izvođača, spontanosti i eksperimenta, čime je omogućena saradnja umetnika iz Njujorka i Beograda na zajedničkom kreativnom projektu.

Mia Ju, umetnička direktorka „La MaMa“ pozorišta istakla je sledeće:

– Veze „La MaMa“ pozorišta sa Srbijom su duboke. Višedecenijske kulturne razmene i saradnje oblikovale su naše nasleđe, kao i naš pogled na svet. U ovom izdanju programa ponovo sarađujemo, ali ovoga puta na digitalnoj platformi koja će publici širom SAD i sveta omogućiti da se poveže sa umetnošću koja dolazi iz Srbije. Ona je dodala da će se uticaj koji će rad ovih umetnika postići, osetiti daleko izvan zidova fizičkih pozorišnih prostora.

Pixabay

– „CultureHub“ je globalna zajednica za umetnost i tehnologiju, osnovana od strane Instituta za umetnost u Seulu i njujorškog pozorišta „La MaMa“. Projekat “Downtown Variety” je prva od mnogih razmena u našem nastojanju da osnujemo novu „CultureHub“ lokaciju u Beogradu – rekla je Ju.

– U ovim izazovnim vremenima, važno je da se umetnici, aktivisti i pripovedači udruže onlajn kako bi stvorili nove modele saradnje koji istražuju našu kolektivnu ljudskost- ističe Bili Klark, umetnički direktor organizacije „CultureHub“.

Pročitajte još

U julu 2021. u Beogradu će se održati prvi međunarodni skup članova globalne „CultureHub“ mreže – “Solidarnost: Digitalne strategije za kreativnu prilagodljivost”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike