Koncert „Zoran peva Arsena“ kao simbol neraskidivog prijateljstva

16.02.2021

10:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Predin je velikog autora osećao kao mentora, starijeg brata i srodnu poetsku dušu

Koncert „Zoran peva Arsena“ kao simbol neraskidivog prijateljstva
Copyright Arsen Dedić ATA Images/Antonio Ahel

Muzički projekat „Zoran peva Arsena“, prema ideji slovenačkog kantautora Zorana Predina, biće održan onlajn 13. marta u Cankarjevom domu u Ljubljani, kao posveta nedavno preminulom džez gitaristi Damiru Kukuruzoviću.

Istoimeni album obrada pesama Arsena Dedića objavila je kuća Croatia Records 2019. godine, a Predin je sa poznatim gitaristom održao turneju koncerata povodom promocije značajnog projekta, gde su obuhvatili i zapažen nastup u beogradskoj Kombank dvorani.

Damir Kukuruzović preminuo je u 46. godini u decembru 2020, i smrt jednog od najboljih svetskih „gypsy swing“ gitarista prekinula je promo turneju albuma “Zoran peva Arsena”.

Po želji Predina, Damirove supruge Marijane i Damirovog “Ðango Benda”, sa mladim Kukuruzovićevim naslednikom – gitaristom Jurajem Markačem, turneja se nastavlja premijernim onlajn koncertom 13. marta iz Cankarjevog doma u Ljubljani.

Zoran Predin ATA Images/Stefan Tomašević

Album predstavlja dirljivu posvetu najvećem hrvatskom kantautoru Arsenu Dediću, izazvao je veliko interesovanje u zemljama bivše SFRJ i od izlaska se,  prema izveštaju Croatia Records, nalazi na prvim mestima po prodaji.

Platforma za gledanje biće aktivna nedelju dana pre koncerta.

Predin i Arsen Dedić su godinama negovali veoma blisko prijateljstvo, a Zoran je velikog autora osećao kao mentora, starijeg brata i srodnu poetsku dušu. Upravo zato, nakon velikog uspeha albuma “Matija svira Arsena” Matije Dedića, nastala je ideja za album “Zoran peva Arsena”.

Predin je odabrao 12 pesama koje su snimljene u gypsy swing aranžmanima, u saradnji i produkciji sa Damirom Kukuruzovićem i njegovim sastavom Ðango Group. U novim aranžmanima violiniste Brune Urlića i Predina, Arsenovi klasici kao što su “Kuća pored mora”, “Moderato Cantabile”, “Ni ti, ni ja”, “Imenom sam tvojim zvao”, “Pamtim samo sretne dane” su dobili novi zvuk.

ATA Images/Antonio Ahel

Album je u stilu svetskih zvezda Leonarda Koena i grupe „Vaya con Dios“. Na četiri pesme gost je sin Arsena Dedića i Gabi Novak, uspešni džez pijanista Matija Dedić, koji je svojom veštinom tim pesmama pružio potrebnu autentičnost. Predin i Matija već sarađivali na dva zapažena albuma u nastavcima – “Tragovi u sjeti” i“Tragovi u sjeti 2”.

Promo/Dragoslav Nedić

Matija Dedić je nedavno gostovao na koncertu u okviru 36. Beogradskog džez festivala u duetu sa Vlatkom Stefanovskim, na sceni Kombank dvorane.

Pročitajte još

Zoran Predin je čest gost Beograda, i pre ovog nastupa održao je koncert svog benda “Lačni Franz” u Domu omladine 2017, kao i solo nastup na Kolarcu 2019. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike