Dara u filmu dva puta skida maramu sa glave: Scene koje kriju potresnu i snažnu simboliku

21.02.2021

10:31 >> 16:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Dok su gledaoci uglavnom bili prikovani za krupne oči glumice Biljane Čekić, malo ko je obratio pažnju na ono što je Dara nosila

Dara u filmu dva puta skida maramu sa glave: Scene koje kriju potresnu i snažnu simboliku
Copyright Promo / MCF

Film „Dara iz Jasenovca“ emitovan je sinoć na RTS-u, a reakcije su i dalje veoma intenzivne i emotivne. Mnogi su satima kasnije ostali da razmišljaju o ostvarenju koje je prepuno skrivenih detalja, a sva je prilika da će se o njemu verovatno još dugo diskutovati.

Jedan od tih detalja, koje je na prvi pogled lako propustiti, vezan je upravo za glavnu junakinju Daru. Dok su gledaoci uglavnom bili “prikovani” za krupne oči glumice Biljane Čekić, malo ko je obratio pažnju na ono što je Dara nosila, piše Telegraf.

Devojčica od samog početka, kao i mnoge druge žene, na glavi ima maramu. Do kraja filma većina žena se bori, muči, radi i umire sa tom maramom na glavi.

Ali, Dara je skida dva puta!

Promo / MCF

Prvi put to se dešava nakon ubistva njene majke Nade i brata Jova. Nada pokušava da spreči ustaške vojnike da je razdvoje od sina i njega pošalju u drugi logor. Na njene jauke Ante Vrban odgovara metkom, a drugi ustaški vojnik Daru i Buda gura u kamion. Tu, u kamionu, sa mlađim bratom u naručju, Dara pušta tihu suzu i skida maramu sa glave.

Već u sledećoj sceni ponovo je ima, sve do samog kraja kada joj brata odvoze u kombiju Dijane Budisavljević. Gledajući kako on odlazi, Dara, koja je majci dala obećanje da se od njega neće razdvojiti, ponovo skida maramu i pušta suze. Steže maramu u ruci. I odlučuje da  trči ka vozilu, trči iz logora, pred mecima koji bi je, da se Blankica nije za nju žrtvovala, sigurno zaustavili.

Bela marama, bela zastava, simbol je predaje. Onda kada bi mnogi odrasli, a kamoli deca, pustili sudbinu da uradi svoje, Dara je odlučila da se ne predaje.

Promo / MCF

Biljana Čekić, koja igra ovu malu heroinu, potomak je devojčice koja je takođe preživela Jasenovac. Njena prabaka bila je sa još devetoro rođaka u koloni za Jasenovac. Ona se nakon rata vratila kući – ostali nisu. Porodica danas živi nedaleko od Kozarske Dubice.

Pročitajte još

Biljana je za ovu ulogu izabrana između čak 2.000 dece, a za nju svi imaju samo reči hvale, govoreći da je mirna, tiha i dobra devojčica i da je ovu ulogu želela više od svega. Osim nje, uloge dece u filmu takođe su dobili kozarski mališani. Kako su tvorci ostvarenja rekli, svako od njih ima svoju priču, svoju ličnu porodičnu tragediju iz logora NDH.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike