Goranka Matić dobitnica Nagrade Fondacije „Tanja Petrović“

22.02.2021

08:58 >> 11:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom Novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzi

Goranka Matić dobitnica Nagrade Fondacije „Tanja Petrović“
Copyright IMDb

Goranka Matić, istoričarka umetnosti i fotografkinja, ovogodišnji je dobitnik Nagrade Fondacije „“Tanja Petrović”, odluka je članova Upravnog odbora Fondacije.

Nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima i biće uručena 28. februara u Muzeju savremene umetnosti.

Goranka Matić počela je profesionalnu karijeru osamdesetih godina prošlog veka u časopisu „Džuboks“, nastavlja u „Startu“, „Poletu“, „Svijetu“. Bila je u prvoj postavi nedeljnika „Vreme“, gde je kao urednica fotografije provela 17 godina, a zatim je bila urednik fotografije u novinskoj kući „Politika“ i Radio- televiziji Srbije.

Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom Novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzičara: Idola, U škripcu, Bajage i instruktora, Đorđa Balaševića

“U škripcu”, SKC, 1983. Promo/Goranka Matić

Goranka Matić je autorka kultnih fotografija o turbulentnim društveno-političkim zbivanjima na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina prošlog veka. Izlagala je u zemlji i inostranstvu.

Pročitajte još

Za izložbu „Tiho teče Sutjeska” dobila je Politikinu nagradu 2004.godine.

Muzej savremene umetnosti u Beogradu priprema retrospektivnu izložbu njenih radova, koja će biti otvorena 24. marta, ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike