Dečji kutak kulture: Počeli „Zmajdani lepih reči“

03.12.2020 | 08:51 >> 14:02

Autor: Redakcija 24sedam

U okviru manifestacije, ove godine najveća atrakcija biće 29. festival monodrame za decu, jer je na programu čak sedam komada za najmlađe

Copyright Pixabay

Manifestacija za decu “Decembarski Zmajdani lepih reči”, kao višednevni umetnički projekat, počela je u sredu onlajn na jutjub-kanalu, i trajaće do nedelje, 6. decembra, javili su predstavnici organizacije Međunarodni centar književnosti za decu i smotre “Zmajeve dečje igre” iz Novog Sada.

Festival je počeo sa dva programa, “Iz Zmajevog doba” istoričara Aleksandra Antića i koncertom “Kaži mi, kaži” – izvođenjem kompozicija nastalih po Zmajevim stihovima uz vokal i klavirsku pratnju, dok je i ove godine najveća atrakcija 29. festival monodrame za decu.

Danas od 12 sati u planu su umetničke minijature “Ti ćeš imati zvezde koje znaju da se smeju” članova Teatra mladih „Mišolovka“ iz Novog Sada i “Svetlucava planeta”, umetnička radionica Ivice Petrića, a programi su posvećeni velikom piscu za decu Antoanu de Sent Egziperiju, tvorcu antologijskog “Malog Princa”.

Petak je rezervisan za posvetu Pipi Dugoj Čarapi, “Srećan rođendan, Pipi”, gde su programi u čast izlaženja prve knjige o najsnažnijoj devojčici na svetu, a priče će dramski interpretirati glumica Sanela Milošević.

Copyright Printscreen/Youtube

Subota je dan za 29. izdanje Festivala monodrame za decu Zmajevih dečjih igara i čitav maraton će biti izveden u istom danu.

Na programu je čak sedam monodrama za najmlađe: “Ja sam Akiko”, “Tajnovita Tajana”, “Na letovanju sa Acom”, “Ja sam Akiko i ja sam super”, “Morko Morskić”, “Bilo dvaput u jednom kraljevstvu” i “Bol boluje veštica Verica, bol boluje nikom ne kazuje”.

Uz te predstave biće realizovana i izložba fotografija “Svet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali” autora Aleksandra Miškova, upravo sa ovog izdanja festivala monodrame.

Poslednjeg dana, u nedelju, održaće se “Zmajev dan”, takođe tačno u podne, kada su na programu dodele dveju nagrada – “Rade Obrenović” autoru najboljeg romana za decu i mlade u 2020. godini  i “Sigridrug” – za pobednike 29. festivala monodrame za decu.

Nekoliko reči o nagrađenima će kazati Dragoljub Perić, docent na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, i Saša Latinović, glumac i vanredni profesor na Akademiji umetnosti takođe u Novom Sadu.

Pročitajte još: Dečji kutak kulture: Napišite najlepšu novogodišnju priču

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug