Dečji kutak kulture: „Vašar u Strmoglavcu“ Branka Ćopića u novom ruhu

10.03.2021

15:35 >> 13:48

0

Autor: Dejan Ćirić

Jedan od naših omiljenih pisaca za decu, voleo je životinje i rado je pisao o njima, pa je tako nastala i ova pesma

Dečji kutak kulture: „Vašar u Strmoglavcu“ Branka Ćopića u novom ruhu
Copyright Promo/Kreativni centar

Branko Ćopić, jedan od naših najznačajnijih pisaca, poznat je po svojim pripovetkama, novelama, romanima i pesmama. Izuzetno je cenjen i kao dečji pisac, prvenstveno zahvaljujući živoj mašti i daru za spretno uobličavanje svojih posmatranja, ali i nesumnjivom humorističkom talentu. Napisao je preko trideset knjiga za decu, među kojima su i dva romana.

Osluškujući život i reči, Ćopić je stvorio svoj sopstveni jezik. Jezik svež, mek, vedar, nežan, senovit kao šuma i katkad tužan kao iznenadna seta. Njegovi su ljudi govorili svaki svojim jezikom iz života i učenja, a pisac ih je osluškivao svojom rečenicom lirike i topline… Sve to je prozračio i okitio smehom, rekao je književni kritičar, književnik, dramaturg i scenarista Borislav Mihajlović.

Promo/Kreativni centar

Među omiljenim knjigama najmlađih čitalaca Kreativnog centra godinama se nalazi poema „Ježeva kućica“ sa ilustracijama Dušana Pavlića, dok je nedavno u ediciji „Pustolovine za predškolce“ objavljeno još jedno delo Branka Ćopića puno uzbudljivih događaja i likova – „Vašar u Strmoglavcu“. U gradu Strmoglavcu održava se nesvakidašnji vašar i svi žure da što pre stignu. Ali na ovom vašaru sve je čudno i naopako: kozica Belka prodaje starog vuka, magarac Njako Njakić kupcima nudi lava, kamila drži časove plesa, stari miš prodaje mačka, žabac prodaje rodu, a jedna glavica kupusa prodaje četiri zeca. Uz živopisne ilustracije Mladena Anđelkovića čitaoci će otputovati u čarobni svet prepun uzbuđenja i smeha.

Pročitajte još

Branko Ćopić, jedan od naših omiljenih pisaca za decu, voleo je životinje i rado je pisao o njima, pa je tako nastala i ova pesma.

Kombinacija zanimljivog teksta i privlačnih i upečatljivih ilustracija odličan je recept za roditelje koji žele da podstaknu decu da zavole knjigu i da joj se vraćaju. Upravo su takve knjige iz edicije „Pustolovine za predškolce“, koja je nastala sa idejom da deca upoznaju i zavole dela najboljih domaćih pisaca. U toj seriji objavljeno je više od 15 knjiga najznačajnijih domaćih autora – Brane Cvetkovića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Dobrice Erića, Brane Crnčevića, Arsena Diklića i drugih.

Promo/Kreativni centar

Jedna od posebnosti edicije „Pustolovine za predškolce“ jeste i to što se na stranicama svih knjiga nalaze i objašnjenja manje poznatih reči, što olakšava čitanje i pokreće razgovor i druženje između dece i roditelja. Iz Pustolovnog dodatka, koji se nalazi na kraju svake od knjiga, mali čitaoci će saznati pojedine zanimljive detalje iz detinjstva pisaca tih knjiga, a moći će i da odgovaraju na neka pitanja, da smisle nastavak priče ili da nešto nacrtaju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike