Otvorena izložba „Zvuk ženskog srca“: Poznate muzičarke na jedinstvenim fotografijama

10.03.2021

18:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka će trajati do 20. marta

Otvorena izložba „Zvuk ženskog srca“: Poznate muzičarke na jedinstvenim fotografijama
Copyright Promo/Nikola Ristić /RTS

Izložba muzičkih fotografija „Zvuk ženskog srca“ autorke Marine Pešić otvorena je u Galeriji RTS kluba u zgradi Radio Beograda, uz prisustvo muzičarki-modela na tim slikama – Maje Cvetković (grupa “E-Play”), Romane Slačale (bend “Artan Lili”), Tijane Sretković i Jelene Pudar (“Neverne bebe”) i Bisere Veletanlić.

Postavka u čast muzičarki trajaće do 20. marta, u organizaciji Radio Beograda 202, izdavačke kuće Fidbox i same autorke, koja je predstavila svoju kolekciju fotografija domaćih i stranih rok, pop, džez i bluz umetnica koje su ostavile traga poslednjih godina.

Marina Pešić, koja je redovna na koncertima svojih favorita – YU grupe, Kerber, Riblje čorbe, Bajage i instruktora, ovu postavku je koncipirala na bazi isključivo ženskih stvaraoca na mnogim solo koncertima ili festivalima širom zemlje.

Promo/Nikola Ristić/ RTS

Maja Cvetković, liderka rok sastava “E-Play” podelila je svoje utiske oko ove postavke.

– Koncertne fotografije u ovom trenutku imaju veoma specifičan značaj, jer to je ono što nam svima nedostaje, i dok gledam sebe na panou, deluje mi kao neki drugi život, koji jedva čekam da mi se vrati. Moram reći da je ovo retrospektiva jako dobrih koncerata, baš mi je čast da budem u ekipi takvih dama. Neke koncerte sam gledala, neke nisam i sada mi je krivo što sam ih propustila. Posebno mi je milo što sam na panou gde se nalazi i slika bluz rok muzičarke Ane Popović, nju izuzetno cenim – navela je Cvetkovićeva, napomenuvši da strpljivo čeka trenutak kada će se desiti koncerti, a za to vreme uveliko piše nove pesme kao laganu pripremu za šesti album.

Maja Cvetković Promo/ Nikola Ristić/RTS

Tijana Sretković ispred pop rok sastava Neverne bebe je rekla da je fotografije podsećaju na sve koncertne aktivnosti kojih više nema, zbog čega je tužna jer skoro godinu dana bend ne nastupa.

– Veoma sam ponosna što smo danas ovde, budući da jedna dama ima svoju četvrtu samostalnu izložbu, a samim tim sam i ja ponosna što sam žena. Marina je učinila da se još posebnije osećamo zbog ove izložbe kao muzičarke i žene – naglasila je Sretkovićeva.

– Tokom izolacije mi nismo stali sa radom, koliko nam je to psiha dozvoljavala. Bojim se da će ovaj period još potrajati, i da se nećemo viđati na koncertima tako skoro – nije bila optimistična pevačica.

– Ipak, ono što je pozitivno jeste da smo završili album, ostaje da se radi produkcija, ali pesme su gotove – otkrila je Tijana i dodala da sada ostale stvari oko plasiranja albuma radi njihov frontmen Milan Đurđević, kompozitor i autor svih pesama grupe.

Tijana Sretković Promo/Nikola Ristić/ RTS

Jelena Pudar iz istog benda kaže da ne može da nađe adekvatnu reč kojom bi opisala koliko joj nedostaju koncerti, da joj je veoma teško što tako dugo nije na bini i ne zna dokle će sve ovo trajati.

– Žudim za nastupima. Mi smo u grupi prava porodica, nismo tek tamo neki sastav koji dođe i odradi svirku. Veoma smo povezani, privatno se družimo, i pitam se da li je moguće da će doći taj dan da ponovo bezbedno izađemo pred publiku – emotivno je predstavila svoje stavove Pudar.

Jeleni veoma znači sama izložba i to što se nalazi u društvu slavnih koleginica, kroz izdvojene koncertne trenutke u karijeri.

– Marina je apsolutno prikazala našu energiju, emociju, iskrenost, a kroz žensko oko to sve drugačije izgleda, divno je da sam deo toga – rekla je pevačica.

Bisera Veletanlić i autorka izložbe Marina Pešić Promo/Nikola Ristić /RTS

Romana Slačala, vokal alternativnog benda “Artan Lili”, izjavila je da je prelepo što se dešavaju ovakvi događaji kao što je postavka “Zvuk ženskog srca” u vremenu kada koncerata nema.

– Svi smo skoro zaboravili kako je to kad imamo koncert, ali opet smatram da nas niko ne može zaustaviti. Ovaj period bez svirki smatram više kao akumulaciju stvaralačke energije, koja će kad tad izaći, jer nećemo dozvoliti da nas bilo šta slomi. Zahvaljujući upravo entuzijastima poput Marine na ovoj izložbi i Radija 202, održavamo taj plamen. Moral nam ne pada, to je najvažnije – istakla je Slačala.

Romana Slačala Promo/Nikola Ristić/ RTS

Romana je otkrila da se treći studijski album uveliko sprema, nakon 5 pesama koje su već izašle kao singlovi i spotovi, a najavila je i neka iznenađenja koja mogu očekivati fanovi ovog elektro rok alternativnog benda.

Pročitajte još

Na postavci se, osim spomenutih, mogu videti i fotografije sledećih muzičarki: Katarina Pejak, Ivana Peters, Karo Emerald, Skaj Edvards, Džoan Baez, Gabi Novak, Josipa Lisac, Kendi Dafler, Bet Hart, Nik Vest, Džoš Stoun i druge.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike