Otvorena izložba „Znamenite žene Novog Sada“: Osvrt na život poznatih heroina

09.03.2021

07:28 >> 10:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Petar Ðurđev, direktor Arhiva Grada Novog Sada, rekao je da je bilo veoma složeno izabrati ličnosti koje će biti predstavljene, te da ih ima mnogo više ko

Otvorena izložba „Znamenite žene Novog Sada“: Osvrt na život poznatih heroina
Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

U Muzeju na Petrovaradinskoj tvrđavi otvorena je izložba „Znamenite žene Novog Sada“ koju su organizovali Muzej Grada Novog Sada, Istorijski arhiv Grada Novog Sada i “Kuća čuvarkuća”.

Otvarajući izložbu gradonačelnik Miloš Vučević je rekao da je ponosan na to kako je organizovan „ovaj osvrt na život heroina Novog Sada“. Podsetio je na novosadski duh i na to koliko su mu žene snažno doprinele.

Tanjug/Jaroslav Pap

– Izložba je obuhvatila značajne ličnosti iz različitih vremenskih perioda i iz različitih profesija koje su zadužile i naš grad i naš narod. Ovo je simbolično veliko hvala i današnjim heroinama, zdravstvenim i prosvetnim radnicama, pripadnicama vojske i policije, damama zaposlenim u komunalnom sektoru i u medijima. Ta zahvalnost treba da bude iskazana kroz istinsku rodnu ravnopravnost tokom cele godine. Moramo raditi više na ekonomskom jačanju žena, da nikada ne budu primorane da trpe – rekao je Vučević.

On je dodao da su žene u politici sve zastupljenije, ali da ne treba da nas na tako nešto tera zakon, nego da to bude podrazumevajući rezultat njihovog zalaganja.

Tanjug/Jaroslav Pap

Petar Ðurđev, direktor Arhiva Grada Novog Sada rekao je da je bilo veoma složeno izabrati ličnosti koje će biti predstavljene, te da ih ima mnogo više koje zavređuju da im se ukaže zaslužena pažnja.

Pročitajte još

– Obradili smo period od kada je Novi Sad dobio titulu slobodnog kraljevskog grada, pa do 20. veka. Namera nam je bila da kroz kratke životopise, fotografije, i autentične predmete pokažemo koliko su žene, koje su inače stub porodice i države, bile značajne za istoriju Novog Sada – kazao je Ðurđev.

Tanjug/Jaroslav Pap

Na izložbi je predstavljena 21 žena, a sve su one ostavile neizbrisiv trag u Novom Sadu. Osim fotografija žena, posetioci će narednih mesec dana moći da se upoznaju sa biografijama Drage Spasić, Melanije Bugarinović, Milice Stojadinović Srpkinje, Nade Micić Pakvor, Florike Štefan, Krnelije Rakić, Isidore Sekulić, Mileve Marić Ajnštajn, Sofije Sonje Marinković, Jelene Kon, Savke Subotić, Milice Tomić, Marije Trandafil, Marije Veger, Bem Livije Lilike, Jelene Jovandić, Eržike Mičatek, Anice Savić Rebac, Vere Pavlović, Zlate Markov Baranji i Olge Hadžić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike