Legenda o nemuštom dečaku: Najemotivnija Handkeova drama "Kaspar" premijerno u JDP

11.03.2021

16:59 >> 17:05

0

Komad iz 1967. godine je tada postigao veliki uspeh i bio je prvi dramski tekst koji je pisca učinio afirmisanim u svetu teatra

Legenda o nemuštom dečaku: Najemotivnija Handkeova drama "Kaspar" premijerno u JDP
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Čuveni komad Petera Handkea “Kaspar” premijerno će biti izveden sutra, 12. marta u 19 časova na sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na današnjoj konferenciji za medije, upravnica pozorišta Tamara Vučković istakla je da je bio dogovor da Handke dođe na premijeru, međutim, zbog aktuelnih okolnosti, poseta nobelovca je pomerana za neki drugi put kada se steknu uslovi za to.

Profimedia

Reditelj Miloš Lolić istakao je ovom prilikom da je veoma ponosan što je uz sjajnu celokupnu ekipu iza i na sceni uspeo da napravi ovakvu predstavu uprkos izazovima.

– “Kaspar” je drama čuvenog austrijskog književnika Petera Handkea objavljena 1967. godine, inspirirana legendom sa početka 19. veka o dečaku Kasparu Hauseru, koji je pronađen kao nemušto dete u šumi u Nemačkoj. Komad tematizuje prisilnu socijalizaciju, kako društvo njega nasilno pokušava da nauči jezik, da ga pretvori u građanina, ono što su nas odavno pretvorili. Ova legenda obrađena je u delima raznih autora, ali ova Handkeova je zapravo najradikalnija verzija, ali istovremeno i najemotivnija koju sam ikada pročitao. Ova predstava je u slavu glume – kazao je reditelj.

24sedam/Katarina Mihajlović

Drama je okarakterisana kao anti-drama, nije klasičan dramski tekst, a reditelj je pohvalio glavnog glumca Miodraga Dragičevića da je izneo celu predstavu na svojim plećima, te da od sada zauvek želi da sarađuje sa njim.

Sa tom konstatacijom se složio i umetnički direktor ove pozorišne kuće Gorčin Stojanović, koji je za glumca izjavio da je učinio pravo “herojsko delo” sa ovom ulogom.

– Divno je bilo na probama gledati kako kolege glumci uživaju u kolegama na sceni. Sve nekako funkcioniše u ovoj predstavi. Peter Handke nije samo “mainstream” evropskog teatra, on odavno predstavlja – “magistralu” evropskog pozorišta. Iako napisana 1967. godine, drama je bolno aktuelna. Zato je ovo predstava iz ovog vremena, za ovo vreme i ovaj trenutak – zaključio je umetnički direktor.

U drami igraju – Miodrag Dragičević, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Miloš Samolov, dok Radovan Raša Vujović i Petar Benčina igraju u alternaciji.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Zahvalan sam što dobijam pozive u JDP-u da tumačim svaki put širok dijapazon likova, uvek su različiti, što nije slučaj sa serijama i filmovima, tu vas nekako stave u kalup i gotovo. Drago mi je što sam dobio priliku da prikažem da mogu da igram različite ljude i duše  – kazao je Dragičević.

On je otkrio da su tri meseca puno radili i održavali “temperaturu” svi u ekipi, i da je na ovom kompleksnom tekstu bilo potrebno da se veoma temeljno radi, od glumaca koji su u tome pomagali, dramaturga, reditelja, svih uključenih u proceš stvaranja.

Pročitajte još

– Mislim da će mi ova glavna uloga zapravo biti jako važna i odskočna daska za dalju karijeru – istakao je glumac.

Komad “Kaspar” je postigao veliki uspeh svojevremeno i bio je prvi dramski tekst koji je Handkea učinio poznatim, afirmisanim u svetu teatra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike