Premijera predstave „Kaspar“ održana u JDP: Aplauzi na otvorenoj sceni

13.03.2021

08:38 >> 11:26

0

Autor: Dejan Ćirić

U komadu koji problematizuje zloupotrebu jezika u savremenom društvu u kome živimo naslovnu ulogu je odigrao Miodrag Dragičević

Premijera predstave „Kaspar“ održana u JDP: Aplauzi na otvorenoj sceni
Copyright Tanjug/Tanja Valić

Dugo očekivana premijera predstave „Kaspar“ Petera Handkea u režiji Miloša Lolića, održana je sinoć na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Tanjug/Tanja Valić

U najavi premijere u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Lolić je naglasio da je Handke samo jedan u nizu stvaralaca i pisaca koji su se bavili tom čuvenom legendom o Kasparu Hauzeru, dečaku nestalom početkom 19. veka u jednom gradiću u Nemačkoj.

– To je legenda koju većina poznaje u različitim verzijama, priča o nemuštom detetu pronađenom u šumi, koje će, onda, naše društvo da nauči da govori, to jest, da ga pretvori u građanina, u šta su sve nas odavno pretvorili – kazao je Lolić.

Tanjug/Tanja Valić

U komadu koji problematizuje zloupotrebu jezika u savremenom društvu u kome živimo naslovnu ulogu je odigrao Miodrag Dragičević.

Njegov „Kaspar“ je ogledalo sveopšte kakofonije današnjeg sveta, koja nameće pitanje imamo li uopšte vremena da se vratimo sopstvenom elementarnom ljudskom biću, onome što jesmo, kada zaboravimo na društvene uloge i sve alternativne, digitalne i druge stvarnosti.

Tanjug/Tanja Valić

Kontrolisanu i oporu realnost današnjeg sveta dočarali su, uz Dragičevića, Nikola Rakočević, Anđelika Simić, Sanja Marković, Radovan Vujović i Miloš Samolov.

Pročitajte još

Kostimi Marije Marković Milojev u završnici predstave na raskošan način su zaokružili svojevrsni pozorišni doživljaj, a protagonisti su dugim aplauzom ispraćeni sa scene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike