„Iskustvo u gužvi“: Retrospektivna izložba Goranke Matić u Muzeju savremene umetnosti

15.03.2021

14:27

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste nije strukturirana hronološki, već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvaja

„Iskustvo u gužvi“: Retrospektivna izložba Goranke Matić u Muzeju savremene umetnosti
Copyright Tanjug / Tara Radovanović

„Iskustvo u gužvi“, retrospektivna izložba Goranke Matić biće otvorena 24. marta u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Kustos izložbe je Una Popović.

Goranka Matić prisutna je na umetničkoj i fotografskoj sceni već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošlog veka, njen rad paralelno se odvijao u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije.

Tanjug / Tara Radovanović

Izložba „Iskustvo u gužvi“, koju čini više stotina fotografija i materijala druge vrste (arhiva, dokumentacija, foto – eseji), nije strukturirana hronološki već prema tematskim celinama koje se kod autorke izdvajaju kao dominantne.

Prvu celinu čine prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije. Druga celina je sastavljena od fotografija rok koncerata i protagonista Novog talasa zajedno sa akterima likovne scene nastale osamdesetih godina u čijem je središtu bio Studentski kulturni centar.

Portreti umetnika, reditelja, pisaca, političara sadrže treću celinu izložbe, a četvrti segment postavke sastavljen je od fotografija sa političkih skupova, manifestacija i protesta u Beogradu.

“U škripcu”, SKC, 1983. Promo/Goranka Matić

Finalni, 5. segment izložbe, čine umetnički projekti: intimni autoportreti, projekti „Moravice“, „Matrilinearno ogledalo“, „Memorabilije“, „Portreti sa prijateljicama“, „Ožiljci“, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe „Tiho teče Sutjeska“.

Pročitajte još

Goranka Matić je svojevrsna hroničarka zbivanja na umetničkoj, kulturnoj, društvenoj i političkoj sceni ove zemlje, čiji se opus, prezentovan u celini, može nezavisno od autorstva tretirati i kao problemska izložba koja omogućuje uvid u društvene i kulturne okolnosti nekadašnje države Jugoslavije, Srbije i Beograda, od početka osamdesetih pa do dvehiljaditih godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike