700 godina od smrti Dantea Aligijerija: Pandemija kao scena iz pakla „Božanstvene komedije“

25.03.2021

10:09 >> 12:36

0

Autor: Dejan Ćirić

Čuveni književnik se smatra ocem italijanskog jezika, a njegovo remek-delo je sastavni deo identiteta Italijana

700 godina od smrti Dantea Aligijerija: Pandemija kao scena iz pakla „Božanstvene komedije“
Copyright Dante Aligijeri/Profimedia

Italija danas obeležava 700 godina od smrti velikog pesnika i pisca Dantea Aligierija, autora “Božanstvene komedije”, koja se smatra najvažnijim delom napisanim na italijanskom jeziku i remek-delom svetske književnosti.

Povodom jubileja, list “Korijere dela sera” donosi intervju sa predsednikom Republike Serđom Matarelom.

– Univerzalnost fjorentinskog pesnika ogleda se u njegovoj sposobnosti da prevaziđe svoje vreme i pruži naznake, poruke i učenje koji su večni. Poroci koje Dante opisuje, kao što je sklonost grehu, pohlepa, žudnja za moći, nasilje, isti su od početka ljudske istorije – rekao je Matarela.

Profimedia

On sugeriše da treba izbegavati poređenje Italije iz Danteovog vremena, srednjeg veka, i sadašnje Italije.

– Nisam siguran da se pandemija može uporediti sa opisom pakla iz Danteovog dela, možda neke dramatične scene kao što je kolona vojnih kamiona kojima su iz Bergama prevožena tela žrtava korona virusa – rekao je Matarela.

U čast pesnika, čija su dela deo svetske literarne i kulturne baštine, organizuje se na stotine manifestacija, a zbog pandemije najvećim delom putem striminga.

U prošlosti, mnogi italijanski glumci su se ogledali u veštini čitanja Danteove “Božanstvene komedije”. Delo je pisano arhaičnim jezikom i za njegovo potpuno razumevanje potrebno je paralelno čitati i objašnjenja i komentare.

Audio-knjiga o Danteu Aligijeriju Promo/Italijanski institut za kulturu

Pre nekoliko godina glumac i režiser Roberto Beninji je čitao “Božanstvenu komediju” na javnim trgovima širom Italije i od toga uspeo da napravi velike spektakle sa masovnim učešćem publike. Uravo on će večeras u sedištu predsednika Republike, Kvirinalu, čitati 25. Pevanje, “Raj”, a događaj će prenositi televizija RAI.

Pročitajte još

Dante se smatra ocem italijanskog jezika, a njegovo remek-dela je sastavni deo identiteta Italijana. Rođen je u Firenci, a sahranjen u Raveni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike