Srpsko narodno pozorište obeležilo 160 godina postojanja

30.03.2021

15:00

0

Zajedno sa Beogradskim dramskim i Novosadskim pozorištem potpisan je sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini fes

Srpsko narodno pozorište obeležilo 160 godina postojanja
Copyright SNP Wikimedia/Dennis Jarvis

Svečanom akademijom, na sceni “Jovan Đorđević” danas je obeležen dan Srpskog narodnog pozorišta, čime je ono zvanično ušlo u 161. godinu. Ovim svečanim povodom dodeljene su i godišnje nagrade pa je tako rediteljki Sonji Petrović pripala nagrada za režiju i koncept predstave “Ko je ubio Dženis Džoplin?”.

Takođe, mlade glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović dobile su nagradu za ulogu Dženis Džoplin u istoj predstavi, kao i ansambl predstave “Bura”, reditelja Kokana Mladenovića.

Dan Srpskog narodnog pozorišta utoliko je svečaniji jer su Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisala sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala pod nazivom “Naši dani”.

Promo / D. Petrović

– Cilj saradnje je institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Kroz zajednički rad, implementiraće se različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna – istakao je direktor Drame SNP, Milovan Filipović.

Direktor BDP Jug Radivojević naglasio je će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja.

Tanjug / Strahinja Aćimović

– Prvi mini festival pod nazivom “Naši dani” biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 12. maja, na kome će se predstaviti Beogradsko dramsko pozorište sa pet predstava. Festival će biti nastavljen gostovanjem BDP u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP u oktobru, a SNP u novembru ove godine – ističe Radivojević.

– Ovo je najpre potpisivanje saradnje između dve prestonice, između Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture. Kada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti – rekao je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel.

Pročitajte još

Povodom svečanog dana, večeras će publika imati priliku da gleda upravo višengrađivanu predstavu “Ko je ubio Dženis Džoplin?” Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, na Kamernoj sceni od 19 sati.

Godine 1981, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike