Danas je Međunarodni dan dečje knjige

02.04.2021

07:12 >> 09:18

0

Autor: Dejan Ćirić

Na današnji dan je rođen čuveni pisac za decu Hans Kristijan Andersen, čiji je rođendan simbolično određen kao datum koji u celom svetu slavi dečju knji

Danas je Međunarodni dan dečje knjige
decje knjige - Copyright Profimedia

U svetu se od 1967. godine 2. aprila proslavlja Međunarodni dan dečje knjige. Na taj dan je 1805. rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za decu iz čijeg se pera rodilo više od 150 bajki, među kojima su „Princeza na zrnu graška“, „Mala Sirena“, „Ružno Pače“, „Palčica“ i „Snežna kraljica“, bez kojih odrastanje mnogih generacija ne bi bilo moguće zamisliti, a koje su i danas nadahnuće za mnoge reditelje, kao i filmske kompanije poput Diznija.

Profimedia

Međunarodni dan dečje knjige se proslavlja sa ciljem da se promoviše dečja književnost i čitanje, kao i da se skrene pažnja javnosti na potrebe najmlađih čitalaca. Svake godine određuje se država – domaćin koja će organizovati manifestaciju. Njoj je na taj način pružena prilika da promoviše svoje autore u svetu i na svojstven način pošalje poruku deci širom sveta o važnosti razvijanja ljubavi prema knjizi.

Međunarodni odbor za dečju knjigu „The International Board on Books for Young People“ (IBBY), obeležava 2. april širom sveta da bi što više dece podstakli na čitanje. IBBY ima više od 70 zemalja članica, a svake druge godine dodeljuje nagradu „Hans Kristijan Andersen“ za poseban doprinos promociji dečje knjige na području pisanja i ilustracije. Ova nagrada se često naziva „Mali Nobel“.

Profimedia

Aktivnosti koje se najčešće preduzimaju prilikom obeležavanja Svetskog dana dečje knjige su takmičenja pisaca, proglašenja nagrađenih autora dečje književnosti i ilustratora, kao i druženja u školama i bibliotekama sa piscima dečjih knjiga.

Vlada Švedske u cilju promocije dečje književnosti dodeljuje međunarodnu nagradu “Astrid Lindgren” u čast autorke kultne “Pipi Duge Čarape”, vrednu pola miliona evra.

Profimedia

U Srbiji je u cilju promovisanja čitanja kod najmladjih 1997. godine uvedena nagrada „Dositejevo pero“ na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano.

Pročitajte još

U Srbiji postoji još nekoliko značajnih nagrada, poput najstarije „Neven“, uvedene pre više od 65 godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike