Dodeljene BAFTA nagrade: Trijumf favorita

12.04.2021

05:15 >> 12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Ceremonija Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost održana je tokom dve noći, a nominovani su se pridružili putem video poziva, zbog pandemije

Dodeljene BAFTA nagrade: Trijumf favorita
BAFTA nagrade - Copyright Profimedia

Američka drama „Nomadland“, o zajednici ljudi koji žive u kombijima, ostvarila je sinoć veliki uspeh na dodeli britanskih nagrada BAFTA, osvojivši priznanje za najbolji film, kao i nagrade za rediteljku Kloi Žao i glavnu glumicu Frensis Mekdormand.

„Nomadland“, koji je ove sezone već osvajao nagrade, prikazuje šezdesetrogodišnju Mekdormand kao udovicu, koja je nakon američke ekonomske recesije svoj kombi pretvorila u mobilnu kuću i krenula na put, radeći usput sezonske poslove.

Kloi Žao Profimedia

Ceremonija Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost održana je tokom dve noći, a nominovani su se pridružili putem video poziva, zbog pandemije, prenosi Rojters.

Ipak, filmske zvezde Hju Grant i Prijanka Čopra Džonas pojavili su se lično u londonskom Rojal Albert Holu, dok su se Rene Zelveger i Ana Kendrik pridružile iz studija u Los Anđelesu da uruče nagrade.

Profimedia

Akademija je takođe odala počast princu Filipu, suprugu kraljice Elizabete, koji je preminuo u petak u 99. godini. Filip je imenovan za prvog predsednika BAFTA 1959. godine, dok je njegov unuk, princ Vilijam, aktuelni predsednik BAFTA.

Princ Filip Profimedia

Filmski veteran Entoni Hopkins dobio je nagradu za najboljeg glavnog glumaca za ulogu čoveka koji pati od demencije u filmu „Otac“, koji je nagrađen i za adaptirani scenario.

Profimedia

Juh-Džung Jung odnela je nagradu za najbolju sporednu glumicu u drami „Minari“ u kojoj igra baku koja iz Južne Koreje putuje u Ameriku da čuva unuke, dok je za najboljeg glumca u epizodnoj ulozi proglašen Daniel Kaluja za ulogu u filmu „Juda i crni Mesija“.

Nagradu za originalni scenario dobila je Emerald Fenel za film „Mlada žena koja obećava“. Isti film osvojio je titulu najboljeg u kategoriji Izvanredni britanski film. Najboljim dokumentarcem proglašen je „Moj učitelj hobotnica“ autora Pipe Erlih, Džejmsa Rida i Krejga Fostera.

Najbolju muziku imao je film „Duša” koji je pobedio i u kategoriji Najbolje animirano ostvarenje.

Promo / MCF

Film „Tenet“ je nagrađen za najbolje vizuelne specijalne efekte.

Pročitajte još

Film „Još jedna tura“ pobednik je u kategoriji najbolji strani film, u kojoj se takmičilo i ostvarenje „Quo Vadis, Aida?“ Jasmile Žbanić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike