Da li će osmeh Mona Lize spasiti Luvr?

08.12.2020

07:11 >> 08:47

0

Autor: Dejan Ćirić

Izvor: Tanjug

Neuobičajen marketinški potez jednog od najpoznatijih muzeja na svetu

Da li će osmeh Mona Lize spasiti Luvr?
Profimedia

Dok pandemija korona virusa posetioce drži podalje od muzeja, čuveni pariski Luvr nudi „privatno druženje“ sa „Mona Lizom“ i šetnju duž istorijskog krova muzeja, ne bi li popunio rupu u svojim finansijama.

Onaj ko da najbolju ponudu dobiće mogućnost da bude svedok godišnjeg pregleda stanja ovog remek-dela Leonarda da Vinčija, koje se obično vidi samo delimično, preko glava posetioca naguranih pred portretom.

Svake godine se najpoznatija slika na svetu skida sa zida i uklanja se staklena pregrada radi provere da li tom vanserijskom delu slikarstva, koje datira iz perioda oko 1503. godine, preti pukotina. Neki svetski čelnici bili su među sretnicima koji su u poslednjih nekoliko decenija svedočili tom retkom događaju.

Aukcijska kuća Kristi nada se da će onlajn aukcijom prikupiti više od milion evra, uključujući procenjenih 10.000 do 30.000 evra za iskustvo „druženja“ izbliza sa „Mona Lizom“, prenosi SEEbiz.

Luvr/Profimedia

Luvr je imao blizu 10 miliona posetilaca 2019. godine, ali je bio zatvoren više od pet meseci za vreme dva karantina zbog korona virusa. Dok je letos bio otvoren, broj posetilaca pao je za 75 posto.

Među delima koja će ići na aukciju su i sat izrađen po narudžbi, proizvodača satova Vašerona Konstantina, i šetnja krovom 800 godina stare palate Luvra s francuskim uličnim umetnikom JR.

– Luvr pati kao i svi ostali muzeji širom sveta – rekao je Jan le Tuhe, zadužen za odnose sa pokroviteljima.

On je naveo da će Luvr izgubiti 90 miliona evra prihoda ove godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Svetski čuvari umetnosti: Pogled kroz ključaonicu najvećih muzeja sveta – 24sedam

Marija Antoaneta: Lepota poroka najslavnije francuske kraljice – 24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti