Biković kao izvitopereni Kazanova nezaustavljiv u brutalnom nasilju nad ženama: Predstava „Baal“ premijerno izvedena u BDP

16.04.2021

05:16 >> 08:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Priča o izgubljenom pesniku i hedonisti vodi publiku na mučno putovanje kroz njegovu paklenu dušu, um, emocije, patnju, nezadovoljstvo i obimnu depresiju, sa

Biković kao izvitopereni Kazanova nezaustavljiv u brutalnom nasilju nad ženama: Predstava „Baal“ premijerno izvedena u BDP
Copyright Predstava Baal, Tanjug/Tanja Valić

Premijera dugoočekivane predstave “Baal” prema drami Bertolta Brehta, u režiji gosta iz Slovenije Diega de Bree održana je sinoć pred punim gledalištem Beogradskog dramskog pozorišta, koliko to dozvoljavaju epidemiološke mere.

Publika je snažnim aplauzom pozdravila Miloša Bikovića u glavnoj ulozi, koji se ovim projektom, nakon nekoliko godina, ponovo vraća na beogradsku pozorišnu scenu sa novom ulogom.

ATA Images/Milan Maričić

Pod novim upravnikom, rediteljem Jugom Radivojevićem, BDP je za kratko vreme iznedrilo nove predstave u “čitanju” regionalnih reditelja, koji su ili nikada pre, ili retko kada stvarali u prestonici Srbije.

Takav je i slovenački umetnik Diego de Brea, jedan od uspešnijih i cenjenijih u poslednje dve decenije, koji je sa ansamblom pretežno mladih glumačkih pojačanja BDP-a stvorio neobičnu, energičnu i potresnu predstavu, baziranu na čak pet verzija komada “Baal” nemačkog pisca.

ATA Images/Milan Maričić

Antologijski autor Breht je u rasponu od 37 godina dorađivao svoju kompleksnu, višeslojnu i veoma mučnu dramu, koja je na kraju imala rezultat kao da je u pitanju čitava serija od pet epizoda na istu ili sličnu temu, u jednoj celini. Reditelj je zapravo spajao svih pet verzija te drame, oslanjajući se na poslednju varijantu, i onda je uklapao koliko je mogao da bude razumljivo i da se ne odluta previše u različite stilove.

Protagonista se nalazi u nekom nedefinisanom vremenu i prostoru, odnosno radnja predstave može da se dešava bilo kada i gde, što je univerzalna postavka, koja u tumačenju reditelja sklonog eksperimentisanju ne nudi nadu u bolje sutra, već predstavlja smrt kao jedini izlaz.

Promo / Nemanja Miščević

Centralna figura drame je Baal, anti-heroj, koga igra Biković, trenutno apsolutno najveća filmska zvezda u Srbiji, sa ozbiljnom karijerom u Rusiji, gde uveliko dobija glavne uloge u visokobudžetnim projektima.

Glumac je blistao u prethodnim projektima svog matičnog teatra, najpre kao junak drame “Kad su cvetale tikve”, a briljirao je i kao grubijan i negativac u komadu “Palilulski roman” Branislava Nušića.

Promo / Nemanja Miščević

Priča o izgubljenom ljubitelju žena, pesniku i hedonisti, u stilu izvitoperene verzije Kazanove ili Don Žuana, vodi publiku na mučno putovanje kroz njegovu paklenu dušu, um, emocije, patnju, nezadovoljstvo, obimnu depresiju, sa velikim porivom da povređuje druge oko sebe, i žene i muškarce. Ipak, koliko god voleo žene, toliko ih i mrzi, ne libi se da čini nasilje nad njima, koje vodi u razne posledice, a opet ne može bez njih i nezaustavljiv je u rušenju tuđe sreće, drugih brakova ili emotivnih veza, bez imalo griže savesti, zastrašujuće brutalno.

Pročitajte još

Osim Bikovića, sjajne uloge su ostvarili Jana Milosavljević, Maja Ranđić, Vanja Nenadić, Miodrag Radonjić i Dunja Stojanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike