Miodrag Radonjić za 24sedam: Ako živiš čekajući sutra, ti ne postojiš

15.04.2021

18:30 >> 11:03

0

Ne možemo da živimo u nekoj budućnosti, da čekamo i čekamo. Fokusirajmo se na trenutak, na danas i živimo u skladu sa svojim željama i potrebama tu gde s

Miodrag Radonjić za 24sedam: Ako živiš čekajući sutra, ti ne postojiš
Copyright Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

“Slobodu u sadašnjem sistemu vrednosti, civilizacijskom trenutku i svetu u kome živimo je najbolje definisati kao to da sloboda nije da radiš ono što hoćeš, nego da ne radiš ono što nećeš – to je jedino što mi sada možemo da sprovedemo”, ističe Miodrag Radonjić u razgovoru za 24sedam govoreći o jednoj od tema koje su zastupljene u komadu Bertolta Brehta “Baal” u kojem igra jednu od glavnih uloga, a čija premijera je zakazana za 15. april u Beogradskom dramskom pozorištu.

– Ne moramo i ne smemo da radimo ono što nećemo. Čak nekad i kad mislimo da moramo, recimo zbog materijalne situacije, kada se dobro zamislimo, shvatimo da ne moramo ništa. Možeš da napraviš izbor i odeš – kaže glumac.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Šta je za vas sloboda?

To moraš da tražiš u sebi, jer onda to može da se reflektuje i na druge ljude i na tvoju okolinu. U trenutnoj situaciji mi ne možemo da čekamo nečiju odluku – recimo Kriznog štaba ili koga god drugog… Moramo da se bavimo sopstvenim životom. Ne možemo da živimo u nekoj budućnosti, da čekamo i čekamo. Ako živiš u tom čekanju na sutra, ti ne živiš, ne postojiš. Fokusirajmo se na trenutak, na danas i živimo u skladu sa svojim željama i potrebama tu gde se sada nalazimo, koliko god da je teško.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

U ovom komadu ponovo igrate sa vašim prijateljem i kolegom Milošem Bikovićem. Na koji način utiče vaše privatno druženje i da li vam je iskren kritičar u radu?

Da, igram Ekarta, on je prikazan kao najbolji prijatelj glavnog junaka Baala kojeg tumači Miloš. On pokušava kroz svoju samodestruktivnost i niz zlih postupaka koje radi da dođe do nekog smisla, ključa, do oslobođenja i svetlosti, a ja sam neko ko mu govori da to nije put i da iza tih vrata koje on traži nema ništa, osim tame. Na razne načine pokušavam da ga sprečim u svojoj propasti, da li ću uspeti videće publika. Reditelj je strukturalno postavio mog junaka kao neku vrstu njegovog anđela čuvara. Svi imamo sigurno nekog anđela čuvara i samo je pitanje da li ćemo ga pratiti. Ne može on da te na silu natera, on može samo da ti ukaže, a ti imaš slobodnu volju i izbor da biraš. Do Baala je da napravi izbor, kao i do svakog čoveka kao što sam na početku napomenuo.

Promo / Nemanja Miščević

Što se tiče Bikovića i mene pozitivna strana je što možemo i van proba da razgovoramo i kažemo iskreno, možda i zatražimo savet i pomoć. Značajno je što možemo da zajedno rešimo neku problematiku, da jedan drugom iskreno ukažemo na mane i nedostatke.

Kako se nosite sa kritikom, ne samo njegovom nego inače. Danas svako ko iole ima neku društvenu mrežu da sebi za pravo da kaže šta hoće?

Ignorišem zlonamerne komentare ljudi koje ne poznajem. Vi danas ne možete da znate ko je iza tih društvenih mreža, da li dete od 7 godina ili matori manijak. Kada si siguran u sebe, znaš ko si i zašto i na koji način nešto radiš, onda sebi ne dozvoljavaš da te poremeti bilo ko. Danas sve te društvene mreže i aplikacije omogućavaju ljudima da se kriju iza lažnog identiteta. Na Tviteru su svi jako pametni, a na Instagramu svi jako lepi, a tako nije u životu, obično je obrnuto kada ih upoznaš. Tu mudrost koju dele niti imaju, niti razumeju.

Foto:24sedam/Katarina Mihajlović

Reditelj Diego De Brea je kazao da vas je u radu na ovoj predstavi dovodio do ruba kako bi iz vas izvukao istinu. Gde je vaš rub?

Ne znam gde je moj rub, ali doživljavam glumu kao fundamentalnu istinu. Ne postoji i ne može ništa da se desi na sceni što nije istinito. Laž je neuverljiva i publika to oseti. Mi to zovemo diletantizam, ako neko nešto radi, a ne zna zašto to radi – nego radi samo zato što mu je reditelj tako rekao. To glumac sebi ne sme da dozvoli. On mora da proizvodi istinu kakva god da je. Ako ne možeš da ispuniš zahtev, bolje i da ne radiš, nego da stradaš u pokušaju.

Pročitajte još

Koliko je za vašu karijeru uloga Baće u “Južnom vetru” značajna?

Veoma, volim što sam deo toga i verujem da će zasigurno obeležiti moju karijeru kao jedna od uloga koju pominju kada govore o meni kao glumcu. Srećan sam i što je “Južni vetar” nešto što se zaista izdvojilo na trenutnom serijskom i filmskom repertoaru.

Publika će vas uskoro gledati i u kultnom komadu “Audijencija” u kojem su igrali velikani glumišta Petar Kralj, Danilo Bata Stojković i Bora Todorović… Kolika je odgovornost i teret raditi poznat naslov?

Promo / Alex Dmitrović

Velika je odgovornost, ali se Nikola Rakočević i ja ne obaziremo na to previše, jer je svaka predstava za sebe. Zato je pozorište divno, zato postoji hiljadu Šekspira, Čehova, to su druga tumačenja, pristup i potpuno različita emocija… Verujem da će ta predstava biti jako zanimljiva publici, da će im biti bliska, da će je doživljavati kao komšijsku stvar i to će biti najveća vrednost i radost igranja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike