Kultura VS Korona; Ivan Karl: Igramo utakmicu sa pandemijom

08.12.2020

13:27

0

Uveren sam da čovečanstvo igra poslednju četvrtinu. Prva godina nakon biće poratna. Biće to vreme tranzicije u neku normalu i neće se odmah kao prekidače

Kultura VS Korona; Ivan Karl: Igramo utakmicu sa pandemijom
Copyright Tanjug / Nikola Andjic

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kazao je danas uoči početka konferencije stručne tribine “Kultura VS Korona”, koju u Omladinskom pozorištu Dadov zajednički realizuju Gradski sekretarijat za kulturu i beogradska pozorišta, da će godina nakon pandemije izgledati slično kao vreme nakon rata.

Osim njega, danas će onlajn i uživo, na različitim panelima o prevazilaženju krize prouzrokovane pandemijom covid-19 govoriti direktori beogradskih teatara Novica Antić, Aleksandar Ðaja, Tamara Vučković, Jug Radivojević, Igor Bojović, umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica, reditelj Nikita Milivojević, Vojislav Pantić ispred Beogradskog džez festivala…

Karl je ovom prilikom napomenuo i da će gradske vlasti pratiti situaciju i reagovati shodno epidemiološkim prilikama koje će vladati u Beogradu.

– To smo činili od početka marta, kada je sve ovo krenulo. Kada se sve pogleda sa distance, a uvek je za bilo koji zaključak potrebna distanca, verujem da nismo napravili nijednu grešku u načinu ublažavanja efekata ove krize koja pogađa sve segmente društva, ne samo kulturu. Pokazali smo kreativnost, inventivnost i solidarnost da bi to vreme što lakše mogli da prebrodimo – kazao je sekretar za Tanjug.

Prema njegovim rečima, jedna od tekovina ovog teškog vremena korone je ideja da budu svi zajedno kada je teško, ali i da se takav dogovor održi i kada zaraza prođe.

Tanjug / Nikola Andjic

– Uveli smo te zajedničke sastanke sa direktorima beogradskih pozorišta i drugih ustanova kulture, da bi zajednički mogli da rešavamo sve probleme koje nam pandemija ispostavlja iz nedelje u nedelju. Ti naši sastanci i zajednička komunikacija ostaće i nakon okončanja pandemije i ideja ove tribine je da saberemo naša iskustva sa iskustvima kulturnih delatnika iz regiona i Evrope, ali i da čujemo i ideje za vreme koje će uslediti nakon pandemije – kazao je Karl.

Kako ističe, vreme posle korone biće slično vremenu nakon rata.

– Prva godina nakon korone biće poratna godina. U tom smislu moramo da znamo šta su nam planovi za taj period. Biće to vreme tranzicije u neku normalu i neće se odmah kao prekidačem vratiti na ono što je bilo. Mora da prođe šest meseci ili godinu dana da bi 2022. godine imali ono što smo imali 2019. Taj prelazni period do uspostavljanja okolnosti pre pandemije je podjednako važan i veliki je test za sve nas kao što je to slučaj sa vremenom pandemije – kazao je Karl.

Za njega nema dileme da će sledeće godine biti realizovana tribina “Kultura posle Korone”.

– Sportskim, košarkaškim rečnikom rečeno uveren sam da čovečanstvo igra poslednju četvrtinu u meču sa pandemijom. Treba znati da je poslednja četvrtina uvek najduža i sada se lomi rezultat koji će na kraju, uveren sam, biti u našu korist. Kada se ta utakmica završi čeka nas treće poluvreme. Naravno, to treće poluvreme treba jednako dobro da odigramo – kazao je Karl.

Novica Antić je takođe jedan od učesnika tribine “KulturaVS Korona”. On ističe da se civilizacija nikada u svojoj istoriji nije susrela sa medicinskim izazovom kakav je ovo.

Tanjug / Nikola Andjic

– Sa jedne strane imamo neizvesnost i strah, a naspram toga je ljudska želja da se život, pogotovo umetnost, nastavi. Na toj klackalici beogradska pozorišta rade snalažeći se, s brigom da zdravlje ljudi očuvamo. Glumci su, čini mi se, uz sportiste jedina profesija koja je obavezna da i u doba pandemije radi, odnosno igra bez maske na licu. Izazovi su veliki, ali uspećemo – poručio je Antić.

Pročitajte još: Reditelji i glumci o popularnom fenomenu: Serije su eho vremena u kojem živimo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike