Predstava nakon koje niko neće biti isti: "Divlje meso" premijerno u BDP

21.04.2021

14:00 >> 17:26

0

U središtu se nalazi naša balkanska porodica, puna ljubavi, nesloge, naših ludila, hormona, naše destrukcije i naše duše. Ta porodica je okružena ovim ka

Predstava nakon koje niko neće biti isti: "Divlje meso" premijerno u BDP
Copyright Foto: 24sedam/ Goran Sivački

Premijera predstave “Divlje meso” nastala po tekstu Gorana Stefanovskog u režiji Jagoša Markovića biće održana 24. aprila, u Beogradskom dramskom pozorištu.

Autor komada Goarn Stefanovski smešta radnju predstave u predvečerije Drugog svetskog rata, a u središtu priče je porodični raskol kroz koji se prelamaju različiti pogledi na svet, tradicionalni i moralni, kancerogeno nerazumevanje i isključivost, te nadirući fašizam, odnosno okolnosti koje ga kroje…

Komad je praizvedbu imao 1979. u Skoplju, od tada je bilo više inscenacija na scenama Jugoslavije, a različiti pozorišni kritičari i teatrolozi su ga nazivali i dramom veka. U razgovoru dela ekipe predstave “Divlje meso” sa novinarima, Marković, koji je osim režije potpisao i adaptaciju teksta, izbor muzike i scenografiju, napominje da je veoma teško govoriti o predstavi dok ona nastaje.

Foto:24sedam/Goran Sivački

– Uvek je to nekako izdajnički pre premijere, ali bilo nam je lepo i mnogo uzbudljivo na probama… U središtu “Divljeg mesa” nalazi se naša balkanska porodica, puna ljubavi, nesloge, naših ludila, hormona, naše destrukcije i naše duše. Ta porodica je okružena ovim kapitalizmom koji jede ljude. Taj kapitalizam ima nagoveštaje fašizma. Naša prestava govori i o kraju postojećeg sveta, ali i o početku nekog novog, čemu zapravo svi svedočimo – kazao je Marković i dodao da nikada ne bi pristao da režira “Divlje meso” da partitura velikog Gorana Stefanovskog ne dozvoljava sve što će se dogoditi u poslednja tri minuta predstave.

– Taj rasplet svih naših ambicija i nadanja u pripremi predstave sačuvaću za publiku koja je će je gledati. Zahvalan sam saradnicima i pre svega glumcima. Dobri uslovi u pozorištu su ljudi i naši odnosi, a imao sam čast da radim sa divnim ljudima – istakao je reditelj.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Kako kaže bez obzira što je Stefanovski smestio u predvečerije Drugog svetskog rata, “Divlje meso” je apsolutno aktuelno u vremenu koje živimo.

– Sve je isto kao danas…malo se tehnologija samo promenila. Od “Divljeg mesa” može da nas spase samo ljubav – kazao je Marković.

“Divlje meso” će na sceni Beogradskog dramskog pozorišta oživeti Jovo Maksić, Sandra Bugarski, Luka Grbić, Marko Todorović, Aleksandar Vučković, Andrijana Ðorđević, Ljubinka Klarić, Vanja Nenadić, Pavle Pekić, Emir Ćatović, Milan Čučilović, Jana Milosavljević i Aleksandar Jovanović.

Foto:24sedam/Goran Sivački

Ljubinka Klarić kaže da je Marković dobio ideju da gospodina Hercoga igra žena.

– Naravno ta žena sam ja. Obično se pripremim za susret sa novinarima, ali posle iskustva rada na ovoj predstavi sam ostala bez teksta. Nakon “Divljeg mesa” za mene pozorište više nikad neće biti isto. Promenilo mi je način gledanja na glumačku igru i teatar do kraja života. Nakon gledanja ove predstave nećete izaći isti, niko neće biti isti. U to sam sigurna – kazala je Klarićeva.

Bugarski je kazala da joj se tresu ruke od uzbuđenja dok govori o ovoj predstavi.

Foto: 24sedam / Goran Sivački

– Svima nama se tresu ruke, svi smo uzbuđeni i ogoljeni do gole kože. Komentarisati rad sa Jagošem dovodi do toga da se osetiš nedoraslo u prisustvu jednog genija. Čast je biti u tom procesu – kazala je glumica.

Maksić je istakao da je rad sa rediteljem kao što je Marković svakako prekretnica u životu glumca.

Pročitajte još

– Volim to Jagoševo kreativno ludilo. Tu nema gubljenja vremena. Rad je bio mazohistički, ne mogu da objasnim to, toliko mnogo smo radili, iscrpeli se i uvek želeli još. Jedva čekam da izađem odavde da nastavimo dalje sa radom – kazao je Maksić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike