Bez pompe, fanfara i svetkovina: Film „Veliko iskopavanje“ otvara 49. Fest

27.04.2021

12:34 >> 12:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske i srpske produkcije u sedam programskih celina: Glavni takmičarski program,

Bez pompe, fanfara i svetkovina: Film „Veliko iskopavanje“ otvara 49. Fest
Promo/Fest

U ponedeljak, 26. aprila, u 12 sati počinje prodaja karata za 49. Međunarodni filmski festival Fest, koji će se održati od 7. do 16. maja, u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerije, a na otvaranju festivala u Sava Centru biće prikazan britanski film „Veliko iskopavanje“ u režiji Simona Stouna sa Rejf Fajnsom u glavnoj ulozi.

Film nas vodi u vreme uoči Drugog svetskog rata, kada britanska udovica angažuje samoukog arheologa na iskopavanju misteriozne formacije na njenom posedu, što će dovesti do zapanjujućeg otkrića. Arheolog kreće u istorijski važno iskopavanje Satona Hua 1938. godine.

Ulaznice će biti u prodaji na blagajnama dvorana, dok se karte za projekcije u Sava Centru, Kombank dvorani i Domu Omladine Beograda mogu nabaviti i onlajn, preko sajta, kao i na svim Ticket Vision prodajnim mestima.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se pod sloganom „Povratak u budućnost“ i kao najveća i najpoznatija filmska manifestacija u zemlji i regionu, ima cilj da doprinese značajnijem povratku publike u bioskope.

Festivalski program predstaviće više od 70 premijernih filmova najnovije svetske i srpske produkcije u sedam programskih celina: Glavni takmičarski program, Gala, Fest-ovih 50, Fest fokus, Fest 49, Glavni program van konkurencije i Intro Fest.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl i predsednik Odbora Festa kaže da je 49. FEST festival presedana.

– Kalendarski će se desiti u maju mesecu, kada mu nije termin, sa limitiranim kapacitetima dvorana, sa malo gostiju iz inostranstva. U stvari, najveći presedan i podvig je što se beogradski Fest održava u godini u kojoj je Berlin bio dostupan na internetu, a Kan odložen – kaže Karl.

Pročitajte još

On podseća da je 48. Fest bio poslednji međunarodni filmski festival pre korone, ali i da je ovogodišnje izdanje prva smotra filma koja se na konvencionalan način održava u vreme pandemije.

– Proći će u radnoj atmosferi, bez pompe, fanfara, svetkovina. Gledaćemo filmove, navijaćemo za filmove i bioskope koji su pretrpeli psihološki i ekonomski udar i postali kolateralna šteta kovida – ističe Karl.

Prema njegovim rečima živimo u doba grozne pandemije kakvu smo nekada viđali na filmu.

– Ta takozvana „nova realnost“ je kod nekih dovela u pitanje dalje konzumiranje filmova na velikom platnu i olako najavila brzi trijumf striming platformi. Neće biti, neće se desiti! Bioskope nisu poremetili mali i veliki ratovi, neće ih poremetiti ni korona – kaže Karl.

Kako ističe, u organizaciji Festa imaju odlične filmove, entuzijazam, energiju i optimizam.

– Slogan 49. Festa je istoimeni film Roberta Zemekisa, prikazan na 16. Festu kada ga je pred prepunom salom Sava Centra najavio Emir Kusturica. Ove godine u toj velikoj kući Festa na svakoj projekciji biće najmanje 500 gledalaca, u zavisnosti od epidemiološke situacije i stava Kriznog štaba. Dobrodošli na 49. Fest i povratak u budućnost. Tamo nas sledećeg februara čeka jubilarni 50. Fest – poručio je Karl.

ATA Images

U prvih sedam dana prodaje karata za Fest moguće je ostvariti 10% popusta na kupovinu kompleta karata po terminskim linijama u dvoranama, i 10% popusta na onlajn kupovinu u okviru akcije “Moj Komplet” (na 10 i više kupljenih ulaznica). Karte u Sava centru biće u prodaji na blagajni na Ulazu B (iz Ulice Vladimira Popovića), a radno vreme blagajne je 10 do 19 časova svakog dana.

Radno vreme blagajne Kombank dvorane je svakog radnog dana od 12.30 do 22 časa, a vikendom od 9 do 22. U Domu omladine Beograda karte će biti u prodaji na blagajni svakog radnog dana od 12 do 19.30, a tokom trajanja Festa-a moći će da se kupe pola sata pre prve projekcije, i sve do početka poslednje projekcije u toku dana.

Pročitajte još

Radno vreme blagajne bioskopa Cineplexx Galerija Belgrade je od 15 do 20 časova ponedeljkom, utorkom, četvrtkom i petkom, od 11 do 20 časova subotom i nedeljom, dok je sreda neradni dan.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti