Sećanje na "Hrabri novi svet": Festovo "rođenje" u Domu sindikata

28.04.2021

10:08 >> 16:55

0

Autor: Mona Cukić

Fest, koji je upisan u istoriju svetskih festivala, otvorio je čuveni film Meš Roberta Altmana 9. januara 1971. godine, a ovogodišnje 49. izdanje će se tako

Sećanje na "Hrabri novi svet": Festovo "rođenje" u Domu sindikata
Promo / DDS Arhva

Stari biser riznice Dvorane Doma sindikata – Beogradski međunarodni filmski festival FEST i ove godine “vraća” se na mesto svog porekla u Kombank Dvoranu ( Dvorana doma sindikata), gde je 1971. godine i “rođen”, a pod gotovo vizionarskim sloganom “Povratak u budućnost“.

Međunarodni filmski festival FEST, 49. po redu biće održan od 7. do 16. maja i u Kombank Dvorani, pored ostalih već kultnih sala u kojima se godinama prikazuje. Ipak, Dvorana doma sindikata ima poseban značaj za ovaj festival.

Naime, kada se kulturnim vremeplovom vratimo skoro pet decenija unazad, podsetićemo se prvog Festa održanog 9. januara 1971. i to upravo na mestu današnje Kombank Dvorane. FEST koji je upisan u istoriju svetskih festivala otvorio je čuveni film “Meš” Roberta Altmana.

Pod sloganom “Hrabri novi svet”, tada je započeo svoju veliku tradiciju festivala koji je vremenom postao jedan od najznačajnijih kulturnih događa Beograda i kulturni svetionik odrastanja mnogih generacija.

Promo / DDS Arhva

Prva u nizu manifestacija festivala “Hrabri novi svet” bila je svečanost obeležavanja 75 godina kinematografije u svetu i kod nas, kada je na Terazijama otkrivena spomen ploča, na mestu gde se 1896. odvrtela prva filmska predstava na Balkanu. Prisustvovao je veliki broj domaćih i stranih filmskih umetnika.

Na spektakularnom prvom Festu našli su se “Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, “Goli u sedlu” Denisa Hopera, te filmovi Erika Romera, Luisa Bunjuela, Živojina Pavlovića.

Tada su u pet programa prikazana 73 filma, a FEST je posetilo oko 105.000 gledalaca.

Dokumentarni filmovi svedoče o hladnom vremenu i mrazu koji nije sprečio da se ispred Doma Sindikata formiraju gužve i da se traži karta više. Tadašnja Velika sala Doma sindikata bila je puna nestrpljivih građana, koji su sedeli i na stepenicima čekajući da gledaju filmove na platnu, čija se veličina upoređivala sa fudbalskim igralištem. Osnivač Festa Milutin Čolić napravio je specijalno platno za ovaj festival, koje je bilo mnogo veće i kačeno je samo za potrebe ovog festivala.

Promo / DDS Arhva

Dvorana doma sindikata bila je prvo mesto u Jugoslaviji, gde je ono što je bilo nedostupno bilo pristupačno i na dohvat ruke.

Federiko Felini, Roberto Roselini, Mikelanđelo Antonioni, Luis Bunjuel, Miloš Forman, veliki filmski autori i njihovi veliki filmovi dolazili su u Beograd, i kako svedoče podaci iz tog vremena, bili su dostupni i medijima i građanima, slobodno šetajući prestonicom. To tada nije bilo zamislivo ni na jednom drugom filmskom festivalu.

Promo / DDS Arhva

U domaće anale ušao je i drugi FEST, koji je održan u Dvorani Doma sindikata pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita.

Događaj su upriličili i Kirk Daglas, Monika Viti, koja je dobila “Zlatno Sunce” za ulogu žene koja je izmislila “ljuljanje kukovima”, zatim članovi posade Apola 15, kao i slikarka Olja Ivanjicki, koja je “izmislila” hepening.

Pročitajte još

Do danas FEST beleži četiri miliona gledalaca i gotovo 4.000 značajnih svetskih filmova, koji su na njemu imali domaću ili pak regionalnu premijeru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi