Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet: Manifestacija "Muzeji za 10" na preko 90 lokacija

02.05.2021

16:53 >> 16:57

0

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vo

Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet: Manifestacija "Muzeji za 10" na preko 90 lokacija
Copyright Pixabay

Manifestacija “Muzeji za 10”, nacionalna muzejska inicijativa, ove godine biće održana po sedmi put, od 12. do 18. maja.

Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelјu muzeja, u 50 gradova i mesta širom Srbije, preko 90 muzeja i srodnih institucija, na brojnim lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje.

Osim izložbi, od kojih se mnoge mogu videti samo tih dana, posetioci će biti u prilici da se uklјuče i u dodatne programe kao što su autorska i stručna vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti, u meri u kojoj epidemijska situacija to bude dozvolila.

Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: “Budućnost muzeja – nove ideje, nove prakse”.

Pixabay

– Period za nama poslužio je kao pokazatelј da muzeji mogu biti lako prilagodljivi u novonastalim situacijama, posebno kroz povećani fokus na digitalizaciji i stvaranju novih oblika kulturnog iskustva. Sada je vreme da preispitamo svoj odnos sa zajednicama kojima služimo, da eksperimentišemo sa novim modelima kulturnog stvaralaštva i da snažno potvrdimo suštinsku vrednost muzeja u izgradnji održive budućnosti, kroz angažovanje kreativnih potencijala kulture kao pokretača oporavka i inovacija u post-KOVID eri. Ove godine pozivamo publiku da učestvuje u nagradnom konkursu: “Predstavi svoj omilјeni muzejski predmet” kroz kratku video formu, ne dužu od tri minuta. Klipove ćemo objaviti na društvenim mrežama, a najkreativnije nagraditi – poručili su organizatori.

Pročitajte još

Ove godine 17. Evropska noć muzeja se obeležava u subotu 15. maja.

Tokom trajanja Manifestacije ulaz će biti besplatan. Programi će se realizovati uz primenu svih propisanih mera.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike