"Underground" Emira Kusturice otvara Trst filmski festival

10.12.2020

13:23 >> 13:31

0

Glumac Predrag Miki Manojlović primiće nagradu koja je osnovana da istakne ličnosti u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istok

"Underground" Emira Kusturice otvara Trst filmski festival
Copyright ATA Images / V. M.

Antologijski film “Underground” Emira Kusturice iz 1995. godine otvoriće 21. januara 32. Trst filmski festival koji će se održavati onlajn na platformi “Mymovies” do 30. januara.

Nakon prethodnih izdanja posvećenih Berlinskom zidu i ponovnom ujedinjenju Nemačke, film “Podzemlje” koji je osvojio Zlatnu palmu u Kanu 1995. je još jedan korak ka stalnoj težnji festivala da zadrži sećanje na najvažnije trenutke srednjeistočne Evrope čija istorija živi kroz film, kako smatraju iz direkcije festivala.

Umetnički direktori Fabricio Grosoli i Nikoleta Romeo izjavili su da ovaj fokus na 30. godišnjicu balkanskog rata (1991/2021) je projekat godinama u nastajanju.

– Pandemija nas je primorala da odložimo tu godišnjicu, jer mnogi filmovi koje želimo da prikažemo postoje samo u 35 milimetara, što je nemoguće prikazivati u onlajn formatu. Zato smo odlučili da odložimo događaj u nadi da će biti zakazan za proleće 2021, jer se činilo ispravnim da se tako važnoj godišnjici pristupi ozbiljno u organizaciji što je podjednako važno za njeno svečano otvaranje, koje je sada neizvodljivo – otkrili su Grosoli i Romeova.

Izbor je onda mogao pasti samo na ikonični, legendarni film “Underground” kao prava “nadrealna, anarhična basna koja ”izmišlja” raspad Jugoslavije u Kusturičinom revolucionarnom stilu”, navode umetnički direktori.

– Kao deo ove prilike, drago nam je što ćemo uručiti nagradu Eastern Star 2021 nezaboravnom protagonisti filma Mikiju Manojloviću – objavili su oni, što predstavlja veliku čast za srpsku kinematografiju.

Nagrada je osnovana da istakne ličnosti u svetu kinematografije čija je karijera izgradila mostove između Istoka i Zapada. Na počasnoj listi su ranije bile i glumice Monika Beluči, Iren Žakob, makedonski reditelj Milčo Mančevski, Rade Šerbedžija i poljska glumica Kasia Smutniak.

– Ove godine nagrada ide glumcu koji ju je osvojio zahvaljujući saradnji sa Kusturicom u kultnim ostvarenjima poput “Podzemlja”, “Otac na službenom putu”, “Crna mačka, beli mačor”. Kao i o onima koji nadmašuju granice Jugoslavije, radeći sa rediteljima poput Fransoa Ozona (“Ljubitelji zločina”), Đulijana Montalda (“Demoni Sankt Peterburga”) i Sema Garbarskija (“Irina Palm”, što mu je donelo nominaciju za Evropsku filmsku nagradu) – navode iz organizacije.

ATAImages / Ivica Veselinov

Pored ovog pogleda u prošlost, na 32. izdanju čuvenog festivala u Italiji, u takmičarskom programu su različiti formati filmova – dugometražni, kratkometražni i dokumentarni, kao i sekcije “Art & Sound” i nagrade Corso Salani.

Sa svim pratećim događajima, festival u Trstu će imati sadržaj od barem 50 naslova, koji će svi biti dostupni na “Mymovies” servisu.

Osnovan uoči pada Berlinskog zida, Filmski festival u Trstu je vodeći italijanski festival filma Srednje i Istočne Evrope. Već 32 godine pruža italijanskoj i zapadnoj javnosti poseban uvid u svet kinematografije i stvaraoce koji su inače retko ili gotovo nikada istraživani i promovisani široj publici.

Pročitajte još: Film “Otac” na repertoaru Onlajn bioskopa

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike