Spoj muzike, drame i plesa: Neobična transformacija Filharmonije povodom komada "Priča za vojnika"

17.05.2021

12:25 >> 17:32

0

U trostrukoj ulozi vojnika, đavola i naratora biće direktor BF - Ivan Tasovac, dok koncert-majstor Tijana Milošević predvodi kamerni ansambl ovog projekta

Spoj muzike, drame i plesa: Neobična transformacija Filharmonije povodom komada "Priča za vojnika"
Copyright Promo / Beogradska filharmonija

Muzičko-scensko delo “Priča o vojniku” Igora Stravinskog biće premijerno izvedeno 20. i 21. maja u Sali Beogradske filharmonije (BF), kao sasvim novo čitanje tog komada, u režiji pozorišnog umetnika Nikole Zavišića.

U trostrukoj ulozi vojnika, đavola i naratora biće direktor BF – Ivan Tasovac, dok koncert-majstor Tijana Milošević predvodi kamerni ansambl ovog projekta.

Sala Filharmonije doživela je potpunu transformaciju i izgleda kao jedna od najautentičnijih pozorišnih scena u gradu i zato “Priča o vojniku” Stravinskog predstavlja spoj muzike, drame i plesa, a neobičan instrumentalni sastav od sedam izvođača podseća na stilizovanu verziju džez ansambla.

Promo / Beogradska filharmonija / Tanjug

Neobičan muzičko-scenski komad rediteljski je uobličio Nikola Zavišić, koji je nedavno imao premijeru i drame “Iluzije” Pjera Korneja na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

– Naša Tijana Milošević me je pozvala da učestvujem u ovom projektu koji je ujedno i njen doktorski rad, te sam sa zadovoljstvom pristao. Međutim, skoro sam se i pokajao shvativši koliko je zahtevna ova trostruka uloga – rekao je Tasovac.

Promo / Beogradska filharmonija

Kaže da mu je veliku tremu skroz odbacio način na koji ga je vodio reditelj Zavišić, veoma upečatljiv i jasan u svom autorskom konceptu.

– Fasciniran sam radom naših filharmoničara kao i rediteljevog tima, a šokirao sam se pri ulasku u filharmonijsku salu koju sam jedva prepoznao – zaključio je Tasovac.

Stravinski je kombinovao različite stilove u čuvenom delu, tako da se može čuti zvuk regtajma, argentinskog tanga, španskog plesa, ali i zvuk ruskih narodnih melodija, bečki valcer i džez.

Promo / Beogradska filharmonija

Reditelj Zavišić je pružio autentično tumačenje “Priče o vojniku”, gde se odlučio za izazovniju postavku koje će biti kombinacija video materijala, naracije na sceni i plesa. Tako će se izvođačima na pozornici pridružiti i Una Ðelošević, glumica i plesačica.

Muzički deo ekipe čine Tijana Milošević (violina), Mihailo Samoran (klarinet), Sava Ðurić (fagot), Boban Stošić (kontrabas), Jovan Savić (truba), Igor Ranković (trombon), Aleksandar Radulović (perkusije).

Pročitajte još

Učesnici na projektu su i kostimografkinja Suna Kažić, video artist i montažer Filip D. Mikić, a Sanjin Ćorović je zadužen za tehničku produkciju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike