Jedna glumica igra 25 uloga: Monodrama „Ovo nije državni posao“ u SNP

21.05.2021

09:24 >> 12:06

0

Autor: Dejan Ćirić

Kako izgleda život iza kulisa, koji je zadatak glumca, zašto se reditelj hvata za glavu, šta je predmet spora između rekvizitera i dekoratera, samo su neka

Jedna glumica igra 25 uloga: Monodrama „Ovo nije državni posao“ u SNP
Promo/Milica Popović Šolajić

Kako izgleda život glumca van scene? Koje borbe vodi i čemu se nada? Kako funkcioniše pozorišni svet? Odgovor na ova pitanja daje glumica Danica Grubački čija će monodrama „Ovo nije državni posao“ biti ponovo izvedena 27. maja, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog poozorišta i to u dva termina: od 18.30 i 20.30.

Ova predstava je nastala kao master rad Danice Grubački koja je istovremeno i autorka monodrame. Na komičan način govori o pozorištu, ali i o pripadanju, o veri, kao i o smislu bavljenja kako ovim, tako i bilo kojim drugim poslom.

Grubački kaže da ova predstava može biti zanimljiva svakome, a naročito ljubiteljima pozorišta.

Promo/Milica Popović Šolajić

– Ova monodrama govori o svemu onome što naš posao (u javnoj ustanovi i van nje), nudi i iziskuje, šta su pojave i nuspojave našeg posla, kako izgleda život iza kulisa, koji je zadatak glumca, zašto se reditelj hvata za glavu, šta je predmet spora između rekvizitera i dekoratera. Koje su muke glumaca koji rade, a koje su tek glumaca koji ne rade, kako izgledaju naše audicije i kakve ponude dobijamo? Na sceni igram više od 25 različitih likova, i, naravno, sebe, u ispovesti sa istinitim ili fiktivnim delovima biografije – istakla je glumica.

Osim autorskog dela, tekst se oslanja i na motive iz teksta „Kako nastaje kazališni komad“ Karela Čapeka, drame „Karolina Nojber“ Nebojše Romčevića, Šekspirovog „Soneta 66“, kao i pesme „Deca epohe“ Vislave Šimborske.

Pročitajte još

Uz pomoć fiktivnh karaktera, kao i situacija, glumica Danica Grubački na autoirončan način kroz svoja iskustva opisuje pozorišni svet „iza kulisa“, naglašavajući da biti glumac ne znači biti izvođač glumačkih radova već da, osim zanata, pozorišni život iziskuje mnoga odricanja i večita samoispitivanja.

Predstava je premijeru imala 14. oktobra 2019. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti