Predstava “Deobe” premijerno u Gračanici: Ćosićev roman kao antička drama

20.05.2021

16:31 >> 14:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Komad je izabran za 66. Sterijino Pozorje koje će se održati od 18. do 26. juna u Novom Sadu

Predstava “Deobe” premijerno u Gračanici: Ćosićev roman kao antička drama
Copyright Predstava "Deobe" Promo/Srđan Doroški/SNP

Predstava “Deobe”, rađena prema istoimenom romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, premijerno će biti izvedena sutra, 21. maja, u Domu kulture Gračanica, u produkciji Narodnog pozorišta Priština, saopštili su organizatori.

Novi komad je realizovan u koprodukciji sa još dve teatarske kuće – Srpsko narodno pozorište (SNP), iz Novog Sada i NP Niš, a premijere u tim ustanovama su već odigrane tokom marta i aprila.

Promo/Stanislava Petrović

Uloge tumače Sonja Damjanović, Nebojša Savić, Strahinja Bojović, Dejan Cicmilović, Igor Damnjanović, Miloš Cvetković, Nebojša Ðorđević, Milan Kovačević, Grigorije Jakišić, Valentin Vencel i Bojana Milanović.

Roman “Deobe” govori o podeljenosti srpske porodice i srpskog društva u periodu Drugog svetskog rata, a može se čitati kao univerzalna metafora svih srpskih podela kroz vekove, naročito u sadašnjem vremenu.

Promo/Srđan Doroški/SNP

O prenošenju poznatog Ćosićevog romana na scenu, dramaturg Božidar Knežević je izjavio da je bilo je neophodno izvršiti drastičnu selekciju mnogih pojedinačnih deoba kojima roman obiluje, da bi se tako složeno delo postavilo na scenu.

– Tek kad je ta osnovna linija izvučena i kad je lična i porodična tragedija junaka Uroša Babovića stavljena u prvi plan, Ćosićeve “Deobe” postale su pozorišne “Deobe”. Bez obzira na svoju teatarsku formu, ovakve “Deobe”, u svojoj suštini, najviše liče na antičku dramu – objasnio je dramaturg Knežević.

Promo/Srđan Doroški/SNP

Reditelj Jug Radivojević, koji je upravnik BDP-a, ovde potpisuje i scenografiju, dok autorski tim scenskog dela čine i pisac dramatizacije romana Spasoje Ž. Milovanović, kompozitor Aleksandar Srebrić, kostimograf Tatjana Radišić, a glumac Igor Damnjanović je i asistent reditelja i autor scenskog pokreta.

Pročitajte još

Najnovije “Deobe” su nedavno izabrane za 66. Sterijino Pozorje, prema odluci selektora – dramaturga i reditelja Milivoja Mlađenovića, koje će se održati od 18. do 26. juna na sceni SNP-a u Novom Sadu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike