Izložba „Sjaj“: Kultni film, unikatni nakit i umetnost u prodavnicama

11.12.2020

10:03 >> 12:13

0

Autor: Dejan Ćirić

Projekat dve autorke, Maje Stanojević i Sonje Petrović, predstavljen je u Maloj galeriji Singidunum” u Beogradu i trajaće do 18. decembra

Izložba „Sjaj“: Kultni film, unikatni nakit i umetnost u prodavnicama
Copyright Promo/Galerija Singidunum

Izložba „Sjaj u tebi“ predstavlja razne ideje za pakovanja koja nekada „beže“ od uobičajenog predstavljanja proizvoda na ambalaži. Pitanje i jeste da li zaista proizvod mora da se nađe na pakovanju kako bi ga potrošač primetio i obratio pažnju na njega, kada na je na rafovima prodavnica toliko raznobojnih pakovanja da je teško naći proizvod, čak i kada znamo kako izgleda. Neki proizvođači se opredeljuju za jednu specifičnu boju a neko, kao Maja, za nešto sasvim drugačije u svojim rešenjima.

Autorka je uspešno paralelno završila dva fakulteta – Arhitektonski i Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna. Baca veći fokus na dizajn, gde joj veliko iskustvo u arhitekturi pomaže da grafička rešenja za ambalažu, kutije, pakovanja za hranu, pića i igračke imaju neverovatnu tačnost i preciznost, ili  nešto što ne može da prođe neprimećeno.

Promo/Galerija Singidunum

Drugo poglavlje ovog nesvakidašnjeg projekta čini izložbeni segment “Sjaj u travi”, inspirisan istoimenim kultnim američkim filmom, gde umetnica Sonja Petrović kreira veštu igra metala i kamena. Izložba predstavlja refleksiju autorkinog doživljaja prirode u doba kasne jeseni kroz prizmu prave ljubavi.

Tako je i poetski zapisano u programu ove izložbe: “Nestaće sjaj u travi, nestaće veličanstvenosti sveta, ostaće samo refleksija onoga što je prošlo. Sada, kada ništa na svetu ne može vratiti dane prohujalog leta, sjaj u travi i blještavost sveta, ne treba tugovati, već naći lepotu u onome što je ostalo”.

Promo/Galerija Singidunum

Sonja Petrović je završila Školu za dizajn – obrazovni profil industrijski dizajn, da bi kasnije upisala Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, gde je diplomirala na odseku „Keramika“. 1998. godine je stekla diplomu zlatara-juvelira i tada počinje njeno umetničko istraživanje u kreriranju nakita u srebru, zlatu i obojenim metalima, koje vešto kombinuje sa dragim kamenjem. Iza sebe ima više od 25 godina profesionalnog iskustva u stvaranju nakita, kao i u pedagoškom radu, jer drži radionice starog zanata – pravljenja nakita.

PROČITAJTE JOŠ: Umetnost litografije: Zapisi u kamenu – 24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike