Od Stravinskog do Ramštajna: Stajaće ovacije za "Priču o vojniku" Beogradske filharmonije (FOTO)

21.05.2021

16:33 >> 15:40

0

Moje viđenje je da je u ansamblu vojnikova duša predstavljena violinom, a đavo perkusijama koje je pritiskaju i teraju da bude u stroju, rekla je koncertmajs

Od Stravinskog do Ramštajna: Stajaće ovacije za "Priču o vojniku" Beogradske filharmonije (FOTO)
Copyright Promo / Beogradska filharmonija

Premijera nove postavke “Priče o vojniku” Igora Stravinskog u Beogradskoj filharmoniji završena je stajaćim ovacijama, a publiku večeras očekuje još jedno izvođenje.

Filharmoničari predvođeni koncertmajstorom Tijanom Milošević, zatim direktor Ivan Tasovac u trostrukoj glumačkoj ulozi, mlada glumica Una Đelošević i reditelj Nikola Zavišić, zaslužni su za nesvakidašnje izvođenje ovog dela.

Promo / Beogradska filharmonija

“Priča o vojniku” uobličena je kao multimedijlani, muzičko scenski spektakl koji je pretvorio Beogradsku filharmoniju u nesvakidašnju scenu u kojoj se spajaju brojne umetnosti. Zahvaljujući sinergiji i hrabrosti autorskog tima, ostvarena je eksperimentalna i inovativna koncepcija. Publici su pružili jedinstveno iskustvo, a poklonili su joj se uz zvuk industrijskog metala grupe Ramštajn.

– Genijalnost ovog dela Igora Stravinskog ogleda se u detaljnoj, izrazito kompleksnoj i zauvek avangardnoj koncepciji. Kompozitor je sve muzičare stavio u ulogu vojnika, prisiljenih da budu u stroju i u preciznoj koračnici. Pred ansamblom od sedmoro muzičara postavljen je veoma težak zadatak u kome moraju da postignu jedinstvo. Puno puta smo svirali ovo delo, ali njegova filzofija se uvek iznova otkriva.

Moje viđenje je da je u ansamblu vojnikova duša predstavljena violinom, a đavo perkusijama koje je pritiskaju i teraju da bude u stroju –  rekla je Tijana Milošević.

Promo / Beogradska filharmonija

Jedinstvena vizija Nikole Zavšića pružila je scensko-muzičku, svetlosno-sinematičnu kompoziciju, a posebno važan segment je njegova adaptacija tekstualnog predloška.

Promo / Beogradska filharmonija

– Za mene kao reditelja, ovo je bio veliki izazov, veći od uobičajenih zadataka koje sebi postavljam kada radim u pozorištu. Delovi priče su snimljeni u studiju i post-producirani. Za taj, izuzetno važan i presudan deo, odgovoran je Filip D. Mikić. Njegov visoki estetizam koji se oslanja na profinjeni, ali minimalan pristup formi, daje ovom konceptu suštinsku estetiku. Posebno je važno i vredno učešće Ivana Tasovca koji u ovoj verziji priče igra sve muške protagoniste. Zadatak nije bio lak, ali je on svojim pristupom, otvorenošću i velikom željom da ispuni sve zadatke koje sam mu kao reditelj dao, pokazao da su mu gluma i izvođenje u krvi, i potpuno je logično što je osnovni protagonista ove priče – rekao je Nikola Zavišić.

Promo / Beogradska filharmonija / Tanjug

Likovi priče u dva dela koje je, prema Stravinskovom uputstvu, “igrana, pevana i recitovana”, su Vojnik, Đavo i Narator, a tu je i uloga Princeze koju tumači igračica kao nemi lik. Međutim, Una Đelošević je imala dodatni zadatak, pa je uz Princezu bila Glas razuma i Komentator, i svojom pojavom činila poetičnu poveznicu toka priče.

Promo / Beogradska filharmonija / Tanjug

Pored Tijane, filharmonijski tim čine Mihailo Samoran (klarinet), Sava Đurić (fagot), Boban Stošić (kontrabas), Jovan Savić (truba), Igor Ranković (trombon), Aleksandar Radulović (perkusije). Uz video-artistu i montažera Filipa D. Mikića, učesnici na projektu su kostimografkinja Suna Kažić, za tehničku produkciju zadužen je Sanjin Ćorović, ton majstor i montaža zvuka je Danijel Jurišić, snimatelj Marko Milovanović, a za scensku šminku zaslužna je Marija Stošić.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike