"Strah-jedna topla ljudska priča": Komad Igora Vuka Torbice u Narodnom pozorištu

24.05.2021

09:03 >> 06:37

0

Pokušali smo, pre svega, da svemu damo obrise neke vrste društvene alegorije o strahu i našoj građanskoj nepomičnosti u situaciji u kojoj smo se svi nekako

"Strah-jedna topla ljudska priča": Komad Igora Vuka Torbice u Narodnom pozorištu
Copyright Promo / Narodno pozorište

Narodno pozorište iz Pirota gostovaće 24. i 25. maja sa predstavom “Strah-jedna topla ljudska priča” na sceni “Raša Plaović” nacionalnog teatra u Beogradu.

U pitanju je autorski projekat prerano preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, a u podeli su Aleksandar Radulović, Aleksandra Stojanović, Zoran Živković, Natalija Geleban, Milan Nakov, Danijela Ivanović, Aleksandar Aleksić i Danica Stanković.

Citat Vuka Torbice iz programa predstave:

YouTube/Printscreen

– Franc Ksaver Krec je pesnik malih ljudi, običnih života i banalne svakodnevice. Poznat i kao istaknuti levičar, ovaj je pisac dao tekstove pune političkih tema koje su se odnosile pre svega na ubrzano narastajući broj radničke klase sedamdesetih i osamdesetih godina predhodnog veka. Baš iz ovog razloga njegov se celokupni opus može pre svega posmatrati kao prilog žanru socijalne drame. Stoga ne treba da čudi što su pomenutih dekada premijere njegovih predstava bile praćene kontroverzama i pritiscima nemačkih neonacista – pisao je reditelj i objasnio:

Promo / Narodno pozorište

– Krec se dakle u svom pisanju drži pre svega realizma, kojeg donekle stilizuje ili mu pridodaje kvalitet replika iz nekadašnjih petparačkih romana. Mi smo se u ovoj našoj predstavi Pirotskog pozorišta, kroz delove Krecovih tekstova hteli osvrnuti na naš današnji trenutak, na naše “sada i ovde”. Ipak, ne kroz puko uprizorenje samih Krecovih tekstova, nego uzimajući njihove delove i stvarajući sasvim novu celinu. Sudarili smo njegov materijal sa premislima magičnog realizma, nastojali smo predstavu odvesti u nešto što bi predstavljalo pre svega grotesku, koja ume da nasmeje, ali na posletku ipak vodi u neugodu. Jednako smo tako pokušali pre svega da svemu tome damo obrise neke vrste društvene alegorije o strahu i našoj građanskoj nepomičnosti u situaciji u kojoj smo se svi nekako našli, u kojoj smo nekako skliznuli – napisao je tada Igor Vuk Torbica.

Pročitajte još

Scenografiju i kostim potpisuje Andrej Rondović,kompozitor je Stefan Filipović, a grafički dizajn i fotografije uradio je Andrej Jovanović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike