"Oni žive": Poziv za slanje fotografija o životu u Studentskom gradu

26.05.2021

10:02 >> 08:53

0

Zanimaju nas različite okolnosti u kojima su studenti živeli u periodu novijeg datuma: tokom bombardovanja devedesetih, za vreme sankcija, studentskih protest

"Oni žive": Poziv za slanje fotografija o životu u Studentskom gradu
Copyright Promo / Dragica Krgović, ustupljena fotografija

Dom kulture “Studentski grad” (DKSG) obeležio је 24. maja 47. godinu uspešnog rada. Ova ustanova kulture koja se nalazi u najvećem studentskom kampusu u regionu, otvorena je 1974. godine uoči Dana mladosti koji se obeležavao 25. maja.

Za nosioce Štafete mladosti birani su najbolji učenici i studenti, mladi radnici i sportisti koji su se isticali svojim učenjem i zalaganjem. Ovo je povod da se skrene pažnja i na međunarodni projekat koji se upravo bavi životom mladih i studenata u studentskim kampusima od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Dom kulture “Studentski grad” nosilac je međunarodnog projekat “Oni žive” koji se od septembra 2020. godine realizuje u okviru programa za kulturu i medije Evropske Unije “Kreativna Evropa”. U toku je poziv za bivše i sadašnje stanare “Studentskog grada” svih generacija da doprinesu kreiranju kolekcije fotografija pod nazivom “Oni žive” o životu studenata u “Studenjaku”.

Promo / Daniel Mateic_ustupljena fotografija

O dosadašnjem odzivu na poziv Maida Gruden, koordinatorka projekta i urednica likovnog programa DKSG-a je rekla:

– Do sada smo dobili veliki broj fotografija od bivših i sadašnjih stanovnika Studenjaka koje su snimljene tokom decenija od kraja Drugog svetskog rata do danas, ali i informacije o neverovatnim pričama, događajima i ličnostima koje ćemo zabeležiti u toku snimanja audio intervjua sa onima koji trenutno žive ili su živeli u ovom studentskom domu. Možda neko poseduje fotografske zapise iz života u Studentskom gradu, upravo iz vremena kada se obeležavao Dan mladosti u SFRJ. Zanimaju nas različite okolnosti u kojima su studenti živeli u periodu novijeg datuma: tokom bombardovanja devedesetih, za vreme sankcija, studentskih protesta, ali i danas za vreme pandemije Covid 19… Svakodnevica, međuljudski odnosi, kulturne navike i proslave, društveni aktivizam… Tako da pozivamo sve zainteresovane da podele svoja sećanja sa nama i doprinesu sagledavanju ovog zanimljivog korpusa nematerijalnog kulturnog i društvenog nasleđa studenata.

Promo / Vlado Kovacevic_ustupljena fotografija

Poziv je otvoren za sve one koji u svojim albumima imaju fotografije “Studentskog grada” i života u njemu, bez obzira na deceniju u kojoj su nastale. Fotografije se neće zadržavati već će, odmah nakon skeniranja, biti vraćene vlasnicima. U obzir dolaze i već skenirane fotografije, kao i fotografije u digitalnom formatu koje se mogu poslati putem mejla.

Fotografije i audio intervjui o životu u “Studentskom gradu” biće arhivirani u okviru onlajn kolekcije pod nazivom “Oni žive” (They: Live) na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka i zvaničnom sajtu projekta paralelno sa kolekcijama o životu studenata u studentskim domovima u Madridu, Podgorici, Rijeci i Zagrebu.

Pročitajte još

Više informacija o načinu slanja, korišćenja materijala i jasnom regulativnom arhiviranju fotografija mogu se dobiti putem mejla [email protected] ili na broju telefona 011 2691 442 i 064 466 76 08. Rok za slanje i predaju fotografija je 1. septembar 2021. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike