"Uvođenje u posao": Pred čitaocima zbirka drama Dragoslava Mihailovića

27.05.2021

13:55

0

Drame su nastale kao svojevrstan produžetak njegovih proznih dela i zamisli, počev od komada Kad su cvetale tikve 1969. godine

"Uvođenje u posao": Pred čitaocima zbirka drama Dragoslava Mihailovića
Copyright Printscreen / Youtube Laguna

Pred čitaocima je zbirka drama najvećeg živog srpskog pisca i velikana srpske književnosti druge polovine 20. veka Dragoslava Mihailovića “Uvođenje u posao”.

Drame Dragoslava Mihailovića nastale su kao svojevrstan produžetak njegovih proznih dela i zamisli, počev od komada “Kad su cvetale tikve” 1969. po istoimenom romanu (predstava je bila devet godina zabranjena kao “informbirovski politički pamflet”), do drama “Uvođenje u posao” 1981, “Protuve piju čaj” 1993. i “Skupljač” 2011.

Promo / Laguna

Neke njegove književne adaptacije za pozorište imale su veći društveni uticaj nego sama književna dela na osnovu kojih su nastale. Drama “Kad su cvetale tikve” doživela je veliki broj pozorišnih, filmskih i TV adaptacija pošto je zabrana ukinuta, upravo zahvaljujući višeznačnosti Mihailovićevog oporo realističkog, gotovo brutalističkog komada, činjenici da on sadrži zrele političke, socijalne, melodramske, kao i poetske nivoe značenja, donoseći mnoštvo i danas aktuelnih, savremenih i univerzalnih tema.

Pročitajte još

Knjigu “Uvođenje u posao” možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs i na sajtu laguna.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike