Tragična Tolstojeva heroina ponovo u centru pažnje: „Ana Karenjina“ stiže na Netflix

30.05.2021

06:57 >> 07:04

0

Autor: Dejan Ćirić

Ovaj projekat predstavlja moderno prepričavanje klasičnog romana, a glavna uloga pripala je Svetlani Kodčenkovoj, poznatoj po filmu Tinker Tailor Soldier Spy

Tragična Tolstojeva heroina ponovo u centru pažnje: „Ana Karenjina“ stiže na Netflix
Copyright Kira Najtli kao Ana Karenjina/Profimedia

Moderna adaptacija remek-dela Lava Tolstoja „Ana Karenjina“ biće prva ruska originalna serija koja će stići na Netfliksovu striming platformu, prenosi „Hollywood Reporter“.

Ovaj projekat predstavlja moderno prepričavanje klasičnog Tolstojevog romana, a glavna uloga pripala je Svetlani Kodčenkovoj, poznatoj po filmu „Tinker Tailor Soldier Spy“.

U Netfliksovoj verziji, Ana Karenjina će biti predstavljena kao supruga guvernera Sankt Peterburga, koja ulazi u ljubavnu aferu sa grofom Vronskim, drskim naslednikom aluminijumskog carstva. Njihova veza ugrožava osetljivu ravnotežu njihovih porodičnih veza i društvenih odnosa.

Svetlana Kodčenkova Profimedia

„Ana Karenjina“ se smatra jednim od najvećih romana svih vremena. Prvo je objavljivan u delovima od 1873. do 1877. godine. Prva pojava romana je bila u “Ruskom glasniku”, ali nije objavljen do kraja, pošto je Tolstoj došao u sukob sa urednikom Mihailom Katkovim oko pitanja koja su pokrenuta u završnom delu. Zato je prva pojava romana u celini bila u obliku knjige. Naširoko je smatrana vrhuncem realizma, a pisac je ovu knjigu proglasio svojim prvim pravim romanom. Lik Ane je verovatno, makar delom, inspirisan Marijom Hartung, starijom ćerkom ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Zanimljivo je i to da je kao prototip za lik grofa Vronskog poslužio pukovnik Nikolaj Rajevski koji je zaista kao dobrovoljac učestvovao u srpsko-turskom ratu, u kome je i poginuo.

Lav Tolstoj Profimedia

Roman koji je Fjodor Dostojevski smatrao besprekornim, a Vilijam Fokner nazvao najboljim romanom koji je ikada napisan, „Ana Karenjina“ je monumentalno delo Lava Tolstoja koji daje sveobuhvatan prikaz ruskog društva devetnaestog veka, od aristokratskih salona do seoskih gazdinstava. Uvodeći dva narativna toka, prvi koji prati ljubavnu priču između Ane i Vronskog i drugi koji prati odnos između Kiti i Ljevina, Lav Tolstoj ispisuje svevremene stranice o porodici, gubitku, ljubavi, izdaji, veri i prijateljstvu.

Priča je adaptirana više puta na više jezika za film i televiziju, uključujući verziju iz 2012. Džoa Vrajta, kada su glavne uloge tumačili Kira Najtli kao Ana i Aron Tejlor Džonson kao Vronski. Svetske filmske dive su se borile da bi dobile ulogu legendarne Tolstojeve heroine. U proteklom veku, snimljeno je desetak adaptacija romana. Glumice od Grete Garbo do Vivijen Li  i Sofi Marso igrale su zanosnu preljubnicu na filmu. Snimljene su i TV verzije sa Helen Mekrori, Nikolom Padžet i Kler Blum.

Greta Garbo kao Ana Karenjina Profimedia

Garbo je igrala Anu Karenjinu dva puta – 1927. u nemom filmu “Ljubav” sa tadašnjim ljubavnikom Džonom Gilbertom, a potom u raskošnoj adaptaciji 1935. sa Fredrikom Marčom kao Vronskim.

Roman Kantor, pisac hit ruske serije „To the Lake“, koja se emituje na Netfliksu, napisaće modernu adaptaciju.

– Dovesti Anu Karenjinu u Rusiju 21. veka i istovremeno je predstaviti celom svetu na njenom jeziku na Netfliksu, za mene je ostvarenje sna, sasvim doslovno, jer mi je ideja za ovu TV seriju došla u snu i od tada je „jurim“ – rekao je autor.

Pročitajte još

Snimanje će se odvijati na lokacijama u Moskvi i Sankt Peterburgu.

– Neverovatno smo ponosni što najavljujemo svoju prvu rusku seriju s produkcijom ‘1-2-3′. Talentovani tim pisaca, režisera i producenata stvorio je maštovitu i impresivnu seriju. Uzbuđeni smo što ćemo gledaocima u Rusiji i svetu predstaviti njihovu viziju ove priče – rekao je Netfliksov direktor Majkl Azolino u izjavi povodom ovog projekta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike