Festival „Isidora Žebeljan“ u čast slavne kompozitorke: Učestvuju Anica Dobra i Svetozar Cvetković

02.06.2021

12:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Program će činiti koncert Žebeljan ansambla, koji će ovom prilikom izvesti dela primenjene muzike ove istaknute umetnice, pisana za pozorišne predstave dom

Festival „Isidora Žebeljan“ u čast slavne kompozitorke: Učestvuju Anica Dobra i Svetozar Cvetković
Copyright Tanjug/Rade Prelić

Prvi internacionalni festival „Isidora Žebeljan“, posvećen jednoj od najistaknutijih srpskih kompozitorki, biće održan od 15. do 17. juna u Kragujevcu, saopštili su organizatori – Muzička omladina Kragujevac.

Program festivala činiće koncert Žebeljan ansambla, koji će ovom prilikom izvesti dela primenjene muzike ove istaknute kompozitorke, pisana za pozorišne predstave domaćih i stranih produkcija.

Pored toga, na otvaranju festivala biće proglašen pobednik takmičenja mladih kompozitora, a nagradu će uručiti predsednik međunarodnog žirija, hrvatski kompozitor Ivo Josipović.

Tanjug/Rade Prelić

Na zatvaranju manifestacije će nastupiti orkestar sa solistima, vođen istaknutim srpskim dirigentom Premilom Petrovićem.

Učešće na manifestaciji do sada su potvrdila mnoga važna imena iz sveta dramske i muzičke umetnosti – Anica Dobra, Svetozar Cvetković, Aneta Ilić, Boris Liješević, Borislav Čičovački, kao i spomenuti dirigent Premil Petrović i autor Ivo Josipović.

Isidora Žebeljan, nekadašnji profesor kompozicije na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a takođe i redovna članica SANU, bila je svetski priznat i višestruko nagrađivan stvaralac. Između ostalog, dobitnica je čak tri Sterijine nagrade, kao i četiri velike “Yustat“ nagrade za scensku muziku. Jednočinska opera „Dve glave i devojka“, za koju je Žebeljan komponovala muziku, prva je i jedina srpska opera koja je međunarodnu premijeru imala na svom izvornom jeziku.

Printscreen/YouTube/AgapeShow

Isidora Žebeljan preminula je u septembru prošle godine, posle duge i teške bolesti, u 53. godini života.

Pročitajte još

Ova manifestacija je podržana od strane Grada Kragujevca, nacionalne platforme „Srbija stvara“, organizacije muzičkih autora Srbije „SOKOJ“, muzičke kompanije „Maskot“, kao i Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike