Džodi Foster laureat počasne Zlatne palme: Diskretna i retka ličnost sa briljantnom karijerom

03.06.2021

10:32 >> 10:37

0

Glumica koja je osvojila dva Oskara, biće počasni gost ceremonije otvaranja festivala u Kanu

Džodi Foster laureat počasne Zlatne palme: Diskretna i retka ličnost sa briljantnom karijerom
Copyright Profimedia

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster primiće počasnu Zlatnu palmu na 74. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, koji će biti održan od 6. do 17. jula.

Priznanje, čiji su raniji laureati između ostalih bili Džejn Fonda, Žan-Pol Belmondo i Anjes Varda, ove godine će biti dodeljen glumici “diskretnoj i retkoj ličnosti sa briljantnom karijerom”, kako oscenjuje žiri.

Američki reditelj Spajk Li biće predsednik žirija. Li, koji će biti prvi crnac na mestu predsednika žirija Kanskog festivala, trebalo je prošle godine da bude na toj funkciji.

Glumica koja je osvojila dva Oskara, biće počasni gost ceremonije otvaranja festivala.

Profimedia

Ališa Kristijan Džodi Foster (58) američka je glumica, najpoznatija po ulozi agenta Klaris Starling, u filmu “Kad jaganjci utihnu” iz 1992. godine.

Fosterova je rođena u porodici Lušijusa Fostera III i Evelin “Brandi” Foster u Los Anđelesu. Njen otac, vazduhoplovni pukovnik koji je postao agent za nekretnine, potiče iz bogate porodice, a porodicu je napustio nekoliko meseci pre nego što se Džodi rodila.

Njena majka izdržavala je porodicu radeći kao filmska producentkinja. Poslala je svoju ćerku na ekskluzivnu pripremnu školu za francuski jezik, Lycée français de Los Angeles, koju je Džodi završila kao najbolja studentkinja u klasi. Odlazi na univerzitet Jejl, gde je 1985. godine stekla diplomu iz književnosti sa natprosečnim uspehom. Dok je bila na Jejlu, Džodi je, kao i koleginica Dženifer Bils iz “Flešdensa”, vodila prilično normalan život, s obzirom na svoj status slavne osobe.

Profimedia

Fosterova je pre fakulteta imala preko 50 filmskih i televizijskih nastupa. Počela je karijeru kada je imala tek tri godine, kao Kuperton devojka u televizijskoj reklami, a kao televizijska glumica 1968. u jednoj epizodi serije “Mayberry R.F.D.”

Godine 1969. se pojavila u epizodi “Gunsmoke” gde je prvi put potpisana kao Džodi Foster. Filmski debi ostvarila je u televizijskom Diznijevom filmu iz 1970. godine, “Menace on the Mountain”. Pored toga, snimila je dosta Diznijevih filmova, kao što su “Napoleon” i “Samanta” (1972), “Jedan mali Indijanac” (1973), “Freaky Friday” (1976) i “Candleshoe” (1977).

Govoreći o svojim godinama kao dečje glumice, Foster je rekla da joj je bilo vrlo jasno u mladoj dobi da se mora boriti za svoj život.

–  Da nisam, život bi mi bio izgubljen i oduzet od mene. Mislim da svi mi, kad se prisetimo detinjstva, uvek mislimo da je to bio neko drugi. To je sasvim drugačije mesto. Ali ja sam imala sreću da sam bila tu u sedamdesetima i da sam uistinu snimala filmove u sedamdesetima sa nekim sjajnim rediteljima – najuzbudljivije vreme, za mene, u američkom filmu. A i naučila sam dosta toga od različitih zanimljivih umetnika, kao i o poslu u mladoj dobi. Zbog toga sam obraćala pažnju. Bilo je to nešto neprocenjivo u mojoj karijeri – rekla je jednom prilikom.

Profimedia

Fosterova je bila prvi izbor za ulogu princeze Leje u Zvezdanim ratovima, ali je bila onemogućena ugovorom sa Diznijem. Sa četrnaest godina je nominovana za Oskara za najbolju sporednu glumicu za ulogu maloletne prostitutke u filmu Martina Skorsezea “Taksista”, u kojem je nastupila sa Robertom de Nirom.

Džon Hinkli, poremećeni obožavatelj, postao je opsednut njome nakon što je pogledao film nekoliko puta. Počeo je da je prati dok je pohađala Jejl, šaljući joj ljubavna pisma u njen kampus, i uznemiravao ju je na telefon. Poznato je da je kasnije pokušao da ubije američkog predsednika Ronalda Regana (pogodivši i ranivši Regana, i još trojicu).

Tvrdio je da mu je motiv bio zadiviti Foster, tada brucoškinju na Jejlu. Mediji su u aprilu nagrnuli u univerzitet i neprestano su pratili Fosterovu. Godine 1982. je pozvana da svedoči tokom suđenja. Nakon što je odgovorila na pitanje rekavši: “Nemam nikakve veze sa Džonom Hinklijem mlađim”, Hinkli ju je pogodio olovkom i povikao “Zgrabiću te, Fosterova!”

Profimedia

Za ulogu u filmu “Optužena” dobila je prva od dva Zlatna globusa i Oskara za najbolju glumicu za ulogu žrtve grupnog silovanja. Druge dve zaradila je ulogom agenta FBI Klaris Starling, sa Entonijem Hopkinsom u ulozi Hanibala Lektera, u filmu iz 1991. godine, “Kad jaganjci utihnu”.

Profimedia

Godine 1998. je u njenu čast asteroid nazvan 17744 Džodifoster.

Godine 2002. je preuzela glavnu ulogu u filmu “Soba panike” Dejvida Finčera nakon što se Nikol Kidman povredila početkom snimanja. Film je u prvom vikendu u Americi zaradio preko trideset miliona dolara. Nakon što se nakratko povukla sa svetala pozornice, Foster se vratila u “Planu letenja” (2005) koji je opet postao broj 1 u Americi i veliki svetski hit. Glumila je ženu čija kćer nestaje u avionu.

Pročitajte još

Godine 2006. se pojavila u filmu “Čovek iznutra”, trileru Spajka Lija sa Denzelom Vošingtonom i Klajvom Ovenom, koji se prema dobrom starom običaju našao na prvoj poziciji najgledanijih filmova u Americi. Njen poslednji film “The Mauritanian” je ostvarenje oskarovca Kevina Mekdonalda koji je izašao u februaru ove godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike