Ćerka Gorana Bregovića izlaže u bioskopu "Balkan": Ema u potrazi za mirom izgubljenim u ratovima

08.06.2021

12:08 >> 14:45

0

Svi radovi artikulišu se oko zajedničke tematike nerazrešenih konflikata, kompleksnih odnosa između našeg društva, umetnosti i politike, kaže umetnica

Ćerka Gorana Bregovića izlaže u bioskopu "Balkan": Ema u potrazi za mirom izgubljenim u ratovima
Copyright Promo

Izložba vizuelne umetnice Ema Bregović “Don’t worry” biće otvorena 12. juna u 20 časova u bioskopu “Balkan”.

Ovom prilikom predstaviće svoje radove nastale u poslednjih nekoliko godina, a kao umetnica čiji su koreni vezani za Jugoslaviju, zemlju koja više ne postoji, Bregovićeva koristi umetnički izraz kao jedini način komunikacije sa sopstvenim višestrukim identitetima, nerazrešenim fantomskim granicama i nepouzdanim geografskim odrednicama.

Izložbu organizuje Fondacija “Saša Marčeta”, a kustoskinja je direktorka Fondacije Ksenija Samardžija. Posetioci će moći da pogledaju postavku do 4. jula.

Promo

O predstojećoj izložbi Ema Bregović kaže:

– Ime izložbe je mali eho na trenutnu situaciju, na naše društvo i način življenja, a na neki način i na često tešku izradu mojih projekata. Pokazujem radove nastale u poslednjih pet-šest godina. Neki projekti su zahtevali mnogo godina da se završe, često su bili i dalje u procesu rada. Neki su malo impulsivniji, ali svi se artikulišu oko zajedničke tematike nerazrešenih konflikata, kompleksnih odnosa između našeg društva, umetnosti i politike.

Govoreći o samom prostoru u kome će izlagati ona je istakla:

– Imam neverovatnu priliku da izlažem u bioskopu “Balkan”, koji je kultno mesto. Vrlo sam uzbuđena zato što prvi put imam ovoliki prostor i slobodu, i htela bih da tokom izložbe ljudi osete taj odnos između prostora i skulptura i načina na koji se ta relacija kreira.

Promo

Stevan Vuković, član programskog saveta Fondacije “Saša Marčeta”,  napisao je da radovi Eme Bregović na posmatrača deluju veoma neposredno, prepoznatljivošću oblika i materijala koje uključuju, uvodeći ih u specifične odnose koji iniciraju finu igru kognitivnih i estetskih aspekata suočavanja sa delom.

– Tu se susreću istorija umetnosti i popularne kulture, kao i predmeti iz domena uzvišenog i banalnog. U njenom pristupu, pritom, ima veoma mnogo lakoće i benevolentnosti, zdravog humora i ironičnog odmaka od standardnih klasifikacija i hijerarhizacija slika i oblika, a posebno od njihovog jednoznačnog određivanja u domenu politika identiteta, bilo da su oni određeni kao verski, etnički, socijalni ili rodni – kazao je Vuković.

Promo

Ema Bregović rođena je u Parizu 1994. godine. Magistrirala je na Školi lepih umetnosti u Nantu (Francuska) 2018. godine, a trenutno živi i radi u Beogradu i Parizu.

Crpi inspiraciju iz univerzuma nerazrešenih konflikata, fluktuirajućih identiteta i kontroverznih značenja, analizirajući kompleksna pitanja granica, transgresije, religija i šizmi.

Pročitajte još

Njeni radovi reflektuju dihotomije i kontroverze i odišu ambivalentnošću, višeznačnošću i nesaglasnošću, koje su u konstantnom dijalogu sa opipljivim karakteristikama i subverzivnim konotacijama objekta. Umetnica na ovaj način provocira publiku, pozivajući je da istraži antagonizam između materijala koje koristi, objekata koje predstavlja i značenja koja im pridaje. Najznačajnija dela mlade umetnice prikazuju sinestetičku harmoniju između poezije i nasilja, odražavajući njenu katarzičnu potragu za mirom, jedinstvom i spokojem izgubljenim kroz jugoslovenske ratove.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike