Festival nitratnog filma: Najbolja ekranizacija "Jadnika" traje gotovo pet sati

08.06.2021

16:04 >> 14:50

0

Nakon mnogo decenija, ostvarenje čiji su pojedini delovi izgubljeni, ponovo je izašlo na svetlost dana

Festival nitratnog filma: Najbolja ekranizacija "Jadnika" traje gotovo pet sati
Copyright Film "Jadnici" Promo/Jugoslovenska kinoteka

U bogatom programu 23. Festivala nitratnog filma posebnu pažnju privlači francusko ostvarenje “Jadnici” iz 1934. godine, koje je na repertoaru 9. juna u sali “Makavejev” Jugoslovenske kinoteke.

Ova gotovo petosatna ekranizacija čuvenog romana Viktora Igoa, u režiji Rejmona Bernara, prema mišljenju mnogih kritičara predstavlja najbolju verziju “Jadnika”. Film se prikazuje iz tri dela: “Oluja ispod lobanje”, “Tenardijeovi” i “Sloboda, slatka sloboda…”, kao što je bilo i u francuskim bioskopima.

Film “Jadnici” Promo/Jugoslovenska kinoteka

“Jadnici” su doživeli na desetine filmskih adaptacija, a glavnu ulogu Žana Valžana igrali su mnogi veliki glumci – Žan Gaben, Lino Ventura, Žan Pol Belmondo, Liam Nison, Hju Džekmen…

Ali, prema mišljenju mnogih, niko od njih se ne može porediti sa Harijem Borom, koji je prometejski vaskrsao Valžana u verziji “Jadnika” koja se potpuno približila duhu knjige i zapamćena je po fenomenalnoj rediteljskoj evokaciji razdoblja (prve polovine 19. veka), maestralnoj scenografiji i kostimima, impresivnoj muzici Artura Onegera i fotografiji Žila Krigera, kao i podjednako značajnoj ulozi Valžanovog suparnika, inspektora Žavera, koga je na platnu ovaplotio legendarni Šarl Vanel.

Promo / Jugoslovenska kinoteka

Posle mnogo decenija, film čiji su pojedini delovi izgubljeni, ponovo je izašao na svetlost dana u verziji od 280 minuta, zahvaljujući trudu kompanije “Pate” i “Kriterion kolekciji”.

Pročitajte još

Festival nitratnog filma je u toku, od 6. do 15. juna, a na programu je 36 filmova iz 26 arhiva Evrope, Japana, Egipta i SAD.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike