Otvoren festival "Dok’n’Ritam" u čast preminulim muzičarima

09.06.2021

07:51

0

Dušan Vesić je sastavio dirljiv spot od arhivskih snimaka i odlomaka filmova u kojima se pojavljuju Ðorđe Marjanović, Zoran Simjanović, Ðorđe Balaševi?

Otvoren festival "Dok’n’Ritam" u čast preminulim muzičarima
Copyright Promo / "Dok’n’Ritam"

Festival dokumentarnog muzičkog filma “Dokn’Ritam” počeo je sinoć prikazivanjem video spota publiciste Dušana Vesića posvećenog muzičarima preminulima tokom 2020/21. godine.

Dušan Vesić je sastavio dirljiv spot od arhivskih snimaka i odlomaka filmova u kojima se pojavljuju Ðorđe Marjanović, Zoran Simjanović, Ðorđe Balašević, Dragoljub Ðuričić, Sanja Ilić, Zafir Hadžimanov, Miša Aleksić, Predrag Živković Tozovac, Džej Ramadanovski, Vojkan Borisavljević, Želimir Altarac i drugi.

Autorka muzicke emisije Radio-televizije Srbije “Bunt” Branka Glavonjić zvanično je otvorila šesti “Dokn’Ritam” koji se do 11. juna u Studentskom gradu održava pod sloganom “Šesto čulo”. Film prikazan na otvaranju festivala je “Nekad su bili braća: Robi Roberston i D Bend”, američkog autora Danijela Roera.

Branka Glavonjić / Promo / “Dok’n’Ritam”

Osnivačica i umetnička direktorka festivala Sandra Rančić istakla je da je šesti “Dokn’Ritam” posvećen preminulim regionalnim muzičarima usled pandemije Kovid, i podsetila je na trajno opredeljenje manifestacije da se bavi očuvanje muzike i njenih dokumenata.

– Mnogi dragi ljudi su nas u poslednjih godinu i po napustili. Muzička scena Srbije i regiona je jako oštećena. To je istorijski momenat koji se nikad ranije nije dogodio – rekla je Rančić.

Sandra Rančić / Promo / “Dok’n’Ritam”

Prema njenim rečima, slogan “Šesto čulo” nametuo se u doba kovid pandemije kada su naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom dobila ograničene funkcije, zbog čega je suštinsko postalo “iskonsko šesto čulo koje smo zapostavili”.

Direktor Doma kulture Studentski grad Boris Postovnik istakao je da je “Dokn’Ritam” drugačiji od ostalih festivala “po načinu razmišljanja, po onome što radi i predstavlja, čak i po publici”.

Boris Postovnik / Promo / “Dok’n’Ritam”

U okviru takmičarskog programa danas su prikazani “I Am What I Am, The story of Gypsy mafia” Andrijane Stojković, “Teški hor” Dragana Nikolića, “Beogradski minimalisti” Srđana Janjuša, kao i premijerno “Za sve ste vi krive” Tamare Tasić i “Rok bozon” Bernardina Modrića.

U Studentskom gradu sutra nas očekuju “Muškatle, cveće Vojvodine” Čongora Sazoa, “Srpska rep scena na Kosovu” Marka Zakića, “NS Made: Love Hunters” Vladimir Bajića, “Odpotovanje” Petre Seliškar i premijerno u Srbiji “Rokenrol” Borislava Koleva.

Promo / “Dok’n’Ritam”

Takmičari 10. juna su premijerno u regionu “Here We Move, Here We Groove” Sergeja Kresa, kao i “Kaschade Dreams” Aleksandra Stojanovića, a završne večeri “Hip-Brainstorm” Janeta Altiparmakova, dok će svakog dana festival organizovati tribine, promocije knjiga o muzici i rok koncerte.

Pročitajte još

Šesti “Dokn’Ritam” biće svečano zatvoren 11. juna dodelom nagrada, filmom “Mystify: Majkl Hačins” i koncertom na kome će pesme preminulih muzičara od Kovida izvesti grupa Lagana sreda, kojoj će se pridružiti bubnjarke i bubnjari Dragoljuba Ðuričića (1953-2021).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike