Sedam filmskih festivala osnovalo Asocijaciju: Bolji uslovi za kinematografiju i bioskope

11.06.2021

08:02

0

Reditelj Darko Bajić, umetnički direktor festivala filmske režije u Leskovcu, istakao je da je novoosnovana Asocijacija zapravo barikada i odbrana bioskopa u

Sedam filmskih festivala osnovalo Asocijaciju: Bolji uslovi za kinematografiju i bioskope
Copyright Pixabay

Osnivanje Asocijacije filmskih festivala Srbije – AFIFS danas je u Kombank Dvorani krunisano potpisivanjem Memoranduma o saradnji između Filmskog centra Srbije (FCS) i predstavnika sedam najznačajnijih filmskih festivala igranih ostvarenja u zemlji.

U tek osnovanoj Asocijaciji je Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, Festival glumačkih ostvarenja – “Filmski susreti” u Nišu, Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE), Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu, Šumadijski internacionalni festival debitantskog filma u Kragujevcu i festival “Slika u pokretu” u Novom Sadu.

Predstavnici Asocijacije / Promo /Đorđe Bajić.

Direktor FCS Gordan Matić istakao je da su filmski festivali u svakoj zemlji deo kinematografske infrastrukture, zato su i značajni za FCS, gde su prepoznali njihove potrebe.

Takođe je istakao da je FCS već na različite načine pomagao sve navedene festivale, a sama Asocijacija je sada osnovana na inicijativu direkcija tih festivala.

– Zato smo odlučili da ove godine napravimo jednu asocijaciju koja će olakšati pristup ovim manifestacijama i fondovima kod nas i inostranstvu. Tako ovde imamo sedam festivala, sedam gradova, sedam nagrada, a sve to kroz sedmu umetnost, pri čemu ima neke analogije i simbolike u broju sedam – zaključio je Matić.

Predstavnici Asocijacija / Promo / Đorđe Bajić

AFIFS nastaje sa idejom umrežavanja i povezivanja filmskih festivala u Srbiji i FCS u cilju zajedničke organizacije, promocije i razmene programa, radionica, stručnih skupova, uspostavljanja strukovnih nagrada i međusobne podrške.

Izvršni producent festivala na Paliću Ilija Tatić naveo je da je to prvi festival koji će krenuti da se realizuje, ove godine od 17. do 23. jula, dok je prošle pandemijske godine morao biti odložen za septembar.

– Ovo je svakako prvi korak ka boljitku kinematografije u Srbiji, jer je uključeno toliko grana industrije, pre svega ekonomija i turizam koji se oslanjaju na sedmu umetnost. Mislim da je Asocijacija jedna dobra platforma koja ide ka tome da se popravi situacija sa filmom kod nas – smatra Tatić.

Festival na Paliću u julu će predstaviti svoje 28. izdanje kao presek najboljih ostvarenja na evropskom tržištu kroz autorski dugometražni, kratki i eksperimentalni film.

Predstavnici Asocijacija / Promo / Đorđe Bajić

Filmski reditelj Darko Bajić, ovde kao umetnički direktor festivala filmske režije u Leskovcu, istakao je da je novoosnovana Asocijacija zapravo barikada i odbrana bioskopa u Srbiji, posebno u doba pandemije.

Naglasio je da svi festivali igranog filma u AFIFS-u zapravo uvek edukuju gledaoce, kako je od samog početka uvek radio i FEST, koji je doživeo svoje 49. izdanje ove godine.

Direktor FCS Gordan Matić je na kraju naveo da je Asocijacija osnovana za sedam najboljih festivala igranog filma u zemlji, iako ima još dosta značajnih (Sopot, Sombor, Smederevo), ali su ti odabrani imali ubedljivo najbolji program i koncept za budućnost.

Pročitajte još

Festivali dokumentarnog i kratkometražnog filma (Beldocs, Kratki metar, Sedam veličanstvenih) takođe će imati svoju Asocijaciju, čija se realizacija planira od naredne godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike