Oskarovac koji je snimao Radovana Karadžića dok svira gusle: Pavlikovski na festivalu u Puli (VIDEO)

13.06.2021

12:21

0

Autor: Dejan Ćirić

Pored Oskara, višestruki je dobitnik nagrade BAFTA, Zlatne palme i niza drugih priznanja za svoje filmove

Oskarovac koji je snimao Radovana Karadžića dok svira gusle: Pavlikovski na festivalu u Puli (VIDEO)
Copyright Pavel Pavlikovski/Profimedia

Poljski režiser, oskarovac Pavel Pavlikovski (64), predsedavaće žirijem 68. Pulskog filmskog festivala, objavljeno je na sajtu ove filmske smotre.

Pavlikovski je dobitnik Oskara za najbolji strani film 2015. godine, za ostvarenje „Ida“. Za film „Hladni rat“ 2018. osvojio je nagradu za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu.

Pavlikovski, koji je na početku karijere bio najpoznatiji po svojim dokumentarcima, počeo je da snima igrane filmove tek početkom prošle decenije. Među njegovim najpoznatijim dokumentarnim ostvarenjima je „Srpska epika“, koji je snimio sa Lazarom Stojanovićem za Bi-Bi-Si. Film o ratu u Bosni 1990-ih, predstavlja neobičnu studiju srpske narodne poezije. Centralna ličnost filma je Radovan Karadžić, koji je po prvi put viđen ne samo kao političar, državnik, psihijatar, već i pesnik i guslar, a scena u kojoj on vodi razgovor sa Eduardom Limonovim, nakon što ruski pisac s nekoliko rafala ispaljenih na grad testira mitraljez okrenut ka Sarajevu, o tome kako na Pale za koji dan stižu ruski dobrovoljci, sa krizom u Ukrajini postala je više nego aktuelna.

Pavel Pavlikovski/Profimedia

Poznati dokumentarci Pavlikovskog iz tog perioda su i “Putovanja Dostojevskog”, tragikomični putopisni film o unuku čuvenog pisca, i “Cupkanje sa Žirinovskim” o putovanju brodom niz reku Volgu sa ovim ruskim političarem. Poslednji dokumentarac je snimljen tokom 1994. i 1995. godine, kada je Žirinovski mobilisao nove članove političke partije, najavljujući svoje ciljeve i namere za predstojeće izbore, dok je pričao o svojim geopolitičkim prioritetima.

Pavel Pavlikovski rođen je 15. septembra 1957. godine u Varšavi. Njegova baka bila je Jevrejka i stradala je u Holokaustu. Studirao je književnost i filozofiju na Oksfordu. Pored Oskara, višestruki je dobitnik nagrade BAFTA, Zlatne palme i niza drugih priznanja za filmove među kojima “Moje leto ljubavi”, “Ida” i “Hladni rat”. Dobitnik je i počasnog Srca Sarajeva na čuvenom filmskom festivalu u ovom gradu.

Pročitajte još

Ovogodišnji Pulski filmski festival biće održan od 17. do 24. jula.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike