Pobunjene čitateljke realizovale projekat „Pobunjeno čitam“: Jugoslavija kroz knjige i filmove

14.06.2021

11:41 >> 11:42

0

Autor: Dejan Ćirić

Objavljeni radovi obuhvataju tri tematske celine: jugoslovenska knjiga za decu i mlade, otkrivanje jugoslovenskih književnica i analiza ženskih likova u nekim

Pobunjene čitateljke realizovale projekat „Pobunjeno čitam“: Jugoslavija kroz knjige i filmove
Copyright Pixabay

Nakon dvomesečnog rada sa tinejdžerima iz cele Srbije, udruženje „Pobunjene čitateljke“ iz Beograda predstavilo je na portalu „Bookvica“ rezultate projekta pod nazivom „Pobunjeno čitam: Mape jugoslovenskog nasleđa“, čiji je cilj bio da se vidi šta mladi misle o socijalističkoj Jugoslaviji, saopštili su organizatori.

Objavljeni radovi mladih uzrasta od 14 do 20 godina obuhvataju tri tematske celine: jugoslovenska knjiga za decu i mlade, otkrivanje jugoslovenskih književnica i analiza ženskih likova u nekim od najboljih ostvarenja jugoslovenske kinematografije.

Pixabay

Ovom prilikom našle su se knjige iz jugoslovenskih edicija školskih lektira, kao što su „Lastavica“, „Plava ptica“ i „Vjeverica“. Izučavana su stvaralaštva više autorki – Biljane Jovanović, Mirjane Stefanović, Judite Šalgo i Saše Božović, kao i filmsko nasleđe Dušana Makavejeva i partizanskih filmova.

– Proces učenja tinejdžerki bio je inspirativan i za mene jer sam i sama istraživala neke nove aspekte i otkrivala šta mi je ranije bio manje poznato – izjavila je jedna od mentorki projekta Nađa Bobičić.

Pixabay/LubosHouska

– Dok su se one upoznavale sa jugoslovenskim umetničkim korpusom, razmenjivale smo utiske o vremenu u kojem nismo mogle da učestvujemo, ali koje nas sve inspiriše zbog neprolaznih vrednosti, poput antifašizma i solidarnosti – dodaje Bobičićeva.

Projekat „Pobunjeno čitam“ realizuje se u okviru drugog projekta, koji nosi naziv „Lokalni poziv za EU: vladavina prava i kulturna raznolikost za stvaranje društvene kohezije i održivog razvoja lokalnih zajednica“, koji finansira Evropska unija i podržava Nacionalna koalicija za decentralizaciju iz Niša.

Pixabay

Udruženje „Pobunjene čitateljke“ postoji od 2014. godine. Za misiju imaju ohrabrivanje mladih kritičarki da svoj rad prikažu javnosti i idu protiv patrijarhalnih i nacionalističkih obrazaca.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike