Vredno svedočanstvo o zemlji bogova: Ambasador Dušan Spasojević objavio knjigu o grčkoj istoriji

17.06.2021

13:11

0

Autor: Dejan Ćirić

Delo će biti dostupno u knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj

Vredno svedočanstvo o zemlji bogova: Ambasador Dušan Spasojević objavio knjigu o grčkoj istoriji
Copyright Printscreen/Youtube/Pixabay

Izdavačka kuća Čigoja objavila je knjigu ambasadora Srbije u Atini Dušana Spasojevića „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“, koja se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka.

Knjiga je nastala kao plod višegodišnjeg rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i Grčku.

Printscreen/Youtube/

U zajedničkom predgovoru knjizi prof. Milan Ristović i prof. Spiridon Sfetas navode da Spasojević pažljivo rasplićući klupko događaja i ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukob.

Promo/Čigoja

Knjiga ima 416 strana, opremljena je bogatim naučnim aparatom, najprobranijim ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno odslikavaju istorijske procese. Biće dostupna u knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Pročitajte još

Ovo delo je zajednički poduhvat izdavačke kuće Čigoja štampa, Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije Šaper.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike