Predstavljena knjiga o Nebojši Glogovcu: Dečak s božjim darom (FOTO+VIDEO)

03.06.2021

10:39

0

Autor: Mona Cukić

U knjizi "Glogi" su prvi put objavljene pesme koje je glumac pisao za svoju dušu, a koje su prisutnima izgovorili glumci Anica Dobra i Stefan Bundalo

24sedam/Katarina Mihajlović

Knjiga o Nebojši Glogovcu “Glogi” sinoć je promovisana razgovorom sa autorom Aleksandrom Ðuričićem i gostima, te prikazivanjem filma “Ustav Republike Hrvatske” i izložbom glumčevih fotografija autora Dalibora Danilovića.

Pred brojnim posetiocima koji su ispunili prostor Ustanove kulture “Parobrod” Ðuričić je rekao da nije poznavao, niti u toku svoje novinarske karijere intervjusao Glogovca, već je tek na poziv izdavača Vukotić medija krenuo u istraživanje života, lika i dela.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Znamo da je Glogi veličanstven glumac, a sad sam se uverio da se radi o velikom umetniku, ne samo dramskom, već i o pesniku – rekao je Ðuričić.

Istakao je da je radeći na knjizi shvatio da među glumcima “postoji Glogovčeva generacija, koja nema veze sa godinama, ali ima veze sa nekom vrstom poštenja, iskrenosti, nepotkupljivosti, prijateljstva i posebnog smisla za humor”.

– Kažu da je živeo samo 49 godina, međutim kad pogledamo šta je ostavio iza sebe, uloge, prijatelje, decu i sve strasti, siguran sam da je živeo mnogo duže – ocenio je Ðuričić.

U knjizi su prvi put objavljene pesme koje je Glogovac pisao za svoju dušu, a koje su prisutnima izgovorili glumci Anica Dobra i Stefan Bundalo.

Pozorišna rediteljka i književnica Vida Ognjenović je kazala da je Glogovac nedovoljno pročitana knjiga, slojevita i zagonetna.

– Ne kažem da ga je ova knjiga odgnonetnula, ali je pokazala put kako se odgonetava takva zagonetna ličnost. Glogi je bio glumac koji je razumeo svaku reč, koji je odigrao na stotine uloga i u svaku je ulazio i izlazio kao da je za njega napisana. Zahvaljujući njemu mnoge drame dobijale su slavu kod publike, a mnogi glumci učili kako da budu veliki – kazala je Ognjenović.

24sedam/Katarina Mihajlović

Ona se prisetila kako su često zajedno recitovali poeziju i istakla da je Glogovac bio veoma književno obrazovan.

– Dopada mi se što se knjiga zove Glogi. To je nadimak od milja. Ova knjiga je topla, jednostavna, dirljiva i iskrena. Nije narikača, niti tužbalica, stamena je kao što je i on bio. Ona je knjiga pamćenja.. Veoma mi je teško da govorim u prošlosti kada je reč o Glogiju, zato mislim da je i večeras ovde sa nama – kazala je Ognjenovićeva.

U razgovor se iz publike uključio pozorišni reditelj Dejan Mijač koji je rekao da je Glogovac “umeo i imao nešto što je Božji dar” i da je glumca uvek doživljavao kao “blagosloveno biće”.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Ovde se večeras napajam dobrim vibracijama i energijom koja je uvek tu kada je Nebojša u pitanju. Ja sam tog dečaka upoznao prilično rano. Svratio sam na jednu vežbu na polugođu te sjajne klase. Među vrsnim glumcima koji su do danas izgradili uspešne karijere, zapazio sam momka, bio je mlad, zgodan i fleksibilan, ali ono što pamtim i dalje bila je ta interesantna začudnost – govorio je nadahnuto slavni reditelj.

Uskoro je Glogovac igrao u Mijačevoj predstavi.

24sedam/Katarina Mihajlović

– Nakon premijere pitali su me gde sam našao to čudesno biće. Taj dečak je zaista imao nešto što je božji dar, kasnije sam saznao da je svešteničko dete – kazao je i prisetio se kada ga je Glogovac pozvao da kod njegovog oca drži svetosavsku besedu.

– Kada sam bio gost njegove porodice sve mi je bilo jasno – to nikne na jednom posebnom terenu, ta prisnost, neposrednost… Te dobro sklopljene tradicionalne vrednosti… Nebojša je bio blagosloveno biće i tako sam ga uvek doživljavao – zaključio je emotivno Mijač.

Pored njega je sedela supruga prerano preminulog glumca Milica Glogovac.

24sedam/Katarina Mihajlović

Izdavač Manojlo Vukotić je kazao da je Glogovac bio “divan čovek i glumac i čestiti Hercegovac”, a da je o njemu napisana “jedna od retko toplih, iskrenih knjiga u kojoj nema nekih velikih naravoučenija, već se pouke mogu izvući iz onoga što pričaju njegovi prijatelji”.

24sedam/Katarina Mihajlović

Ðuričić je za svoju knjigu okupio 40 sagovornika, među kojima su bili glumci Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Ðuričko, kao i pozorisni poslenici Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković…

24sedam/Katarina Mihajlović

Kroz svedočenja bliskih ljudi Ðuričić otkriva nepoznate detalje iz života Glogovca, kao što su posao u prodavnici muzičkih uređaja, stopiranje od Pančeva do Beograda, zašto mu se tresla noga na prijemnom ispitu za glumu i kako su velike uloge i najveći reditelji tražili baš njega.

24sedam/Katarina Mihajlović

Glogovac je između ostalih ostvario zapažene uloge u filmovima “Ubistvo sa predumišljajem” (1994), “Bure baruta” (1998), “Nebeska udica” (2000), “Munje!” (2001), “Kad porastem biću kengur” (2004), “Klopka” (2007), “Krugovi” (2013) i “Ravna gora” (2014).

Pročitajte još

Dobio je mnogo nagrada, a između ostalih Sterijinu nagradu, Cara Konstantina i Pulsku arenu za najbolju mušku ulogu za “Ustav Republike Hrvatske” (2016).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti