Trag svetlosti koji traje: Svetozar Cvetković otvorio 66. Sterijino pozorje

19.06.2021

10:58 >> 11:02

0

Autor: M. C.

Prve večeri festivala odigrana je Gospođa ministarka Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Ivan

Trag svetlosti koji traje: Svetozar Cvetković otvorio 66. Sterijino pozorje
Svetozar Cvetković Tanjug/Dragan Kujundžić

Glumac Svetozar Cvetković otvorio je sinoć besedom 66. Sterijino pozorje u Novom Sadu.

– Ovaj grad Novi Sad i ovaj prostor – Srpsko narodno pozorište, uspeli su da sačuvaju jedini svetao mrak naše prošlosti kao zalog za sadašnjost ali i budućnost, i to ne samo scenske umetnosti već našeg bitisanja i duhovnog identiteta. Mrak u kome svoj trag svetlosti ostavljaju i Stupica i Mira i Bojan, i Šalajić, i Kvrgić, i Polić, Jovanović i Ristić, Mijač i Brajović, Kovačević i Kovačević, Zijah i Dino, Pašović i Nadarević, Gardinovački, i Peca i Petrović i Ejdus, i Stefanovski, pa Unkovski, Ristanovski, Stojanovski, Đorčev, Radmilović, Stojković, Kralj jedan i jedini Petar, ali i Ljuba isto jedini – govorio je Cvetković.

SNP Wikimedia/Dennis Jarvis

I dodao: Tika – i Pleskonjić i Stanić, pa Badža, Rale, Olivera i Rade, Vitez, Inga, Pere Martinović a i njen tata, Pleša, Žigon, Milena, Kavaca, Boris i Jaca, Đuza, Daf i Katica, Tomi, Nelević i Bane Popović, Petrovci i Meljihat, Dragica Tomas i Šova, Relja, Jagoš, Biljana S. i Milena M., Romčević, Mićanović, Bojković, Žutić, Torlaković Sale i Čupe, Petrić, Crnobori, Berček, Manojlović, Karanović, Gaga i Milena, Brik i Rade, Banjac, Ulmanski, Glogi, Marinko, Žuća i Feđa, Mira Furlan…

– I ko sve nije tu u jedinom svetlom mraku za koji se rađamo i nestajemo, za koji tako iracionalno živimo i kome trag svoj ostavljamo. Taj trag je pozorište, taj trag je Pozorje, koje traje… E, u to verujem, verujte mi i vi – poručio je na kraju naš veliki glumac uz topao pozdrav publike, a zatim pozornicu prepustio ansamblu “Gospođa ministarka” Branislava Nušića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta “Ivana pl. Zajca” iz Rijeke, prenose “Novosti”.

Gospođa ministarka / Promo / Narodno pozorište

Osim “Ministarke”, za Sterijinu nagradu u takmičarskoj konkurenciji na pozornici će do 26. maja biti igrano još devet predstava – “Deobe”, Dobrica Ćosić, dramatizacija Spasoje Ž. Milovanović, režija Jug Radivojević (SNP, NP Niš i NP Priština sa sedištem u Gračanici), “Vitezovi lake male” (autorski projekat), režija Andraš Urban, (Pozorište “Deže Kostolanji” Subotica) “Kus petlić”, Aleksandar Popović, Milan Nešković (NP Narodno pozorište/Narodno kazalište/Nepsinhaz, Subotica), “Derviš i smrt”, Meša Selimović, dramatizacija i režija Dejan Projkovski (NP Banjaluka).

Pročitajte još

U međunarodnom netakmičarskom programu “Krugovi” publika će videti tri, a u of programu “Druga scena” dve predstave. Na zatvaranju Festivala u čast nagrađenih biće izvedena predstava Bitef teatra “Izgubljeni pejzaži” u režiji i koreografiji Dunje Jocić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti