„Operacija Noćna straža“: Dramatična restauracija najpoznatije Rembrantove slike

24.06.2021

05:30 >> 05:39

0

Autor: Dejan Ćirić

Tokom procesa istraživači su stvorili najdetaljniju fotografiju ikada napravljenu na slici kombinovanjem 528 digitalnih ekspozicija

„Operacija Noćna straža“: Dramatična restauracija najpoznatije Rembrantove slike
Copyright "Noćna straža", restauracija/Profimedia

Kombinacija umetnosti i veštačke inteligencije omogućila je da se u amsterdamskom Rijks muzeju Rembrantova slika „Noćna straža“ sklopi, nakon što su neki njeni delovi iscepani, 70 godina nakon što ju je čuveni umetnik naslikao. Oslikane trake sada vise u ravni sa ivicama slike iz 1642. godine u muzejskoj počasnoj galeriji, piše AP.

Muzej je oduvek znao da je slika original, neobrezana i daleko veća od poznate kopije koja je naslikana u isto vreme od strane Gerita Lundensa.

Istraživači i restauratori koji su gotovo dve godine mukotrpno nadzirali posao koristeći bateriju visokotehnoloških skenera, rendgenskih zraka i digitalne fotografije, kombinovali su ogromnu količinu podataka koje su generisali sa Lundensovom kopijom da bi ponovo stvorili i odštampali trake koje nedostaju.

“Noćna straža”, Rembrant/Profimedia

Tokom procesa restauracije, slika je bila zatvorena u posebno dizajniranoj staklenoj sobi i detaljno proučavana od platna do završnog sloja laka. Među tom gomilom podataka, istraživači su stvorili najdetaljniju fotografiju ikada napravljenu na slici kombinovanjem 528 digitalnih ekspozicija.

– Napravili smo neverovatno detaljnu fotografiju „Noćne straže“, a pomoću veštačke inteligencije ili onoga što oni nazivaju neuronskom mrežom naučili smo računar koju boju je Rembrant koristio na „Noćnoj straži“ i kako su izgledali potezi njegove četkice – rekao je direktor muzeja Dibits.

Razlog zbog kojeg je obrezan grupni portret amsterdamske civilne milicije je jednostavan – premešten je iz klupske kuće milicije u gradsku kuću i tamo nije stao na zid između dvoja vrata. Usledilo je pomalo analogno rezanje makazama i slika je poprimila dimenzije koje su sada već vekovima poznate, a sudbina odsečenih platna ostaje misterija.

“Noćna straža”, restauracija/ Profimedia

Digitalna kreacija koja će se prikazivati narednih meseci dolazi u okviru istraživačko-restauratorskog projekta pod nazivom „Operacija Noćna straža“, koji je započet pre nešto manje od dve godine.

Slika iz 1642. godine poslednji put je podvrgnuta značajnoj restauraciji pre više od 40 godina, nakon što ju je čovek posekao nožem.

Pročitajte još

Dibits je rekao da novi štampani dodaci nisu namenjeni zavaravanju posetilaca da misle da je slika veća, već da bi im dali jasnu predstavu o tome kako bi ona trebalo da izgleda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike