Proglašeni pobednici 66. Sterijinog pozorja: Sjajne predstave i glumačke bravure

26.06.2021

18:33 >> 18:57

0

Autor: Dejan Ćirić

Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Minji Peković za ulogu u predstavi Kus petlić

Proglašeni pobednici 66. Sterijinog pozorja: Sjajne predstave i glumačke bravure
Profimedia

Žiri 66. Sterijinog pozorja odlučio je većinom glasova da nagrada za najbolju predstavu pripadne komadu “Ako dugo gledaš u ponor” u režiji Zlatka Pakovića, Regionalnog pozorišta Novi Pazar i Kulturnog centra Novi Pazar.

Iz Sterijinog pozorja danas je saopšteno da je jednoglasno odlučeno da nagrada za tekst savremene drame pripadne Olgi Dimitrijević za predstavu “Radio Šabac”, koju je sama i režirala za Šabačko pozorište, dok je Sterijina nagrada za režiju pripala Milanu Neškoviću za predstavu “Kus petlić”, Narodnog pozorišta / Narodnog kazališta / Népszínház iz Subotice.

Kako se navodi, žiri u kome su rediteljka Snežana Trišić, glumica Nataša Tapušković, dramski pisac Davor Špišić, scenograf Darko Nedeljković i glumac Mihajlo Nestorović, video je od 18. do 26. juna deset predstava u takmičarskoj selekciji festivala.

Profimedia

Što se tiče Sterijine nagrade za glumačko ostvarenje žiri se jednoglasno odlučio za Minju Peković za ulogu Milje Bušatlije u predstavi “Kus petlić”, Srđana Sekulića kao Komnena barjaktara u istom komadi, kao i Rifata Rifatovića za ulogu u predstavi “Ako dugo gledaš u ponor”, dok je odluka doneta većinom glasova u slučaju Borisa Kučova za ulogu u “Vitezovima Lake male”, u režiji Andraša Urbana, pozorišta “Deže Kostolanji“ iz Subotice.

Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje pripalo je Adisi Vatreš Selimović za “Šindlerov lift” reditelja Kokana Mladenovića i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, a za kostimografsko ostvarenje dobila je Biljana Grgur za “Kus petlić”, obe jednoglasno.

Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je većinom glasova žirija Božidaru Obradinoviću za “Ako dugo gledaš u ponor”, dok je jednoglasno nagrada za koreografiju došla u ruke Timee Filep za predstavu “Vitezovi Lake male”. Kokan Mladenović je većinom glasova dobio Steriju za dramatizaciju za “Šindlerov lift”, a Saša Latinović jednoglasno za scenski govor u komadu “Kus petlić”.

Profimedia

Specijalna Sterijina nagrada za režiju pripala je Zlatku Pakoviću za “Ako dugo gledaš u ponor”.

Sterijine nagrade iz Fonda “Dara Darinka Čalenić” jednoglasno su pripale za najbolju mladu glumicu Anđeli Marić u “Ako dugo gledaš u ponor” i Milošu Laziću za najboljeg mladog glumca u “Kus petliću”.

Nagradu publike za najbolju predstavu, sa prosečnom ocenom 4,63, dobilo je ostvarenje “Kao da kraj nije ni sasvim blizu” reditelja Nikole Zavišića i Bitef teatra iz Beograda.

Nagrada za glumačku bravuru “Zoran Radmilović”, Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović“ iz Zaječara i Sterijinog pozorja, pripala je Minji Peković za ulogu u “Kus petliću”, na osnovu odluke žirija u kome su Vladimir Ðuričić, Aleksandar Milosavljević i Aleksandar Gajin.

Profimedia

Igor Greksa je za ulogu Ðakona Avakuma u “Kus petliću” dobio nagradu producentske kuće “Skomedijasko” za epizodu, na osnovu jednoglasne odluke žirija u kome su Darinka Nikolić, Teofil Pančić i Igor Burić.

Žiri Okruglog stola kritike Sterijinog pozorja, u sastavu Darinka Nikolić, Isidora Popović i Vlatko Ilić, doneo je jednoglasnu odluku da Sterijinu nagradu “Dejan Penčić Poljanski” za najbolju predstavu ravnopravno podele “Kus petlić” i “Vitezovi Lake male”.

Pročitajte još

Sterijina nagrada za kritiku “Miodrag Kujundžić”, po odluci žirija u kome su Zoran Maksimović, Simon Grabovac i Miroslav Stajić, jednoglasno je pripala Slobodanu Saviću za tekst “Lična odgovornost i kolektivna propast“ o predstavi “Gustav je kriv za sve”, Kokana Mladenovića i pozorišta “Deže Kostolanji”, objavljenom u časopisu NITI (broj 12-13, godina VII, 2020).

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti