Nagrada "Isidora Sekulić" pripala Nini Savčić za roman "Vlasnik svega našeg"

29.06.2021

07:52

0

Isidora Sekulić bila je prva članica Akademije nauka i umetnosti i jedna od najumnijih žena u Srbiji, pritom jedna od mojih omiljenih književnica, te je ovo

Nagrada "Isidora Sekulić" pripala Nini Savčić za roman "Vlasnik svega našeg"
Copyright Nina Savčić / Promo /Željko Sinobad

Književnica Nina Savčić dobitnica je Nagrade “Isidora Sekulić” za roman “Vlasnik svega našeg”, koji je objavljen u izdanju Arhipelaga.

Nagrada joj je uručena na svečanosti u okviru manifestacije “Dani Isidore Sekulić” u Kući kralja Petra Prvog na Senjaku u Beogradu.

– Sve su nagrade za dobitnike velika radost, ali prva nagrada ima posebno mesto u srcu autora. Ukoliko je to još nagrada koja nosi ime uzora, sreća je kompletnija. Isidora Sekulić bila je prva članica Akademije nauka i umetnosti i jedna od najumnijih žena u Srbiji, pritom jedna od mojih omiljenih književnica. Za nju je Rastko Petrović rekao da je najbolji pisac koga imamo. Da sam među svim priznanjima imala priliku da biram, svakako bih upravo ovu nagradu poželela. Eto, želja mi se ostvarila. Pogledam s vremena na vreme lik ove velike dame izliven na plaketi koja mi je uz povelju uručena i osetim se veoma ponosno – kazala je za naš portal Nina Savčić.

Promo / Arhipelag

Na istoj svečanosti nagrada “Isidora Sekulić” uručena je i piscu Slobodanu Mandiću za prozna dela “Panonski palimpsesti” (2019) i “Duh priče i druga imena” (2020).

Priznanje književnicima koje je dodelila opština Savski venac za uspešno književno delo ostvareno u žanrovima kojima se bavila Isidora Sekulić, a koje je napisano na srpskom jeziku i objavljeno u Srbiji ove godine je obuhvatilo dve nagrade za period protekle dve godine. Zbog pandemije virusa korona 2020. ova nagrada nije uručena.

Pročitajte još

Od pristiglih 85 knjiga koje zadovoljavaju propozicije književne nagrade “Isidora Sekulić”, žiri u sastavu: prof. dr Aleksandar Jerkov (predsednik), Radinka Stojković i Majo Danilović odabrao je 14 naslova za uži izbor.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike