„Dara iz Jasenovca“ će ponovo uzburkati region: Sin koji pali srpske kuće

11.07.2021

07:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Serija će imati pet epizoda, prikazivaće se na RTS-u, a radnja će se dešavati pedeset godina nakon što su Dara i njen brat Budo preživeli strahote logora

„Dara iz Jasenovca“ će ponovo uzburkati region: Sin koji pali srpske kuće
Copyright Dara iz Jasenovca/Profimedia

Film “Dara iz Jasenovca” podigao je veliku buru i izazvao oprečne reakcije širom regiona, a kako je već ranije pisano u domaćim medijima reditelj Predrag Gaga Antonijević i scenaristkinja Nataša Drakulić pripremaju seriju baziranu na ovom filmu.

Dara iz Jasenovca Promo/MCF

Po dosadašnjim informacijama serija će imati pet epizoda, prikazivaće se na RTS-u, a radnja će se dešavati pedeset godina nakon što su Dara i njen brat Budo preživeli strahote logora.

– Dotaći ćemo se „Oluje“ da kompletiramo taj srpski egzodus iz Hrvatske, ono što je početo tokom Drugog svetskog rata, a što je završeno sa „Olujom“. Serija će pratiti priču Dare i njenog brata uoči „Oluje“, kada će se njih dvoje ponovo sresti, jedno kao Srbin, a drugo kao Hrvat – rekao je Antonijević ranije za RTS.

Gaga Antonijević / Antonio Ahel/ATAImages

Prema najnovijim informacijama koje je reditelj izneo u „Novom jutru“, u seriji ćemo gledati veći deo filma, scene koje nisu ušle u finalnu verziju, ali biće snimljene i dodatne.

– Prva epizoda počinje kada se fašizam ponovo manifestovao u Hrvatskoj, tačnije dan i noć kada, posle 50 godina, Dara dolazi da vidi Buda koji misli da je Hrvat i čiji sin misli da je Hrvat i ide da pali srpske kuće i radnje – rekao je Antonijević.

Dara iz Jasenovca Promo/MCF

Inače, radnja filma “Dara iz Jasenovca” dešava se tokom Drugog svetskog rata, u periodu posle hrvatsko – nemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Pročitajte još

Mnoga deca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smeštana po porodicama, ali je veliki broj dece ubijen ili preminuo od posledica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog deteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina dece Jasenovca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike