Gaga Antonijević za 24sedam: Nakon "Dare iz Jasenovca" stiže srpska "Igra prestola"

08.07.2021

18:46 >> 07:16

0

Predivna bajka Baš čelik je u naraciji na nivou i Gospodara i Marvela... To je apsolutno bogatstvo koje je nama pred očima i deo naše književnosti i istori

Gaga Antonijević za 24sedam: Nakon "Dare iz Jasenovca" stiže srpska "Igra prestola"
Copyright Predrag Gaga Antonijević / 24sedam/ Goran Sivački

Poznati režiser sa zapaženom karijerom u Americi, Predrag Gaga Antonijević, reditelj ratnog filma “Spasitelj” (1999), kao i nedavne “Dare iz Jasenovca” koja će dobiti svoj nastavak u vidu serije, vratio se u Srbiju 2016. godine kao autor popularne kriminalističke serije “Ubice mog oca”.

Do sada je snimio četiri sezone, a za naš portal govori o petom nastavku, šta novo donosi, ali i otkriva detalje o filmu na kojem radi već 20 godina, a u koji je od početka uključen i slavni glumac Kristijan Bejl. Takođe, najavljuje i “najveći dosad projekat u srpskog kinematografiji koji će ličiti na “Igru prestola” i “Gospodar prstenova”.

Šta možete otkriti o petoj sezoni “Ubica”?

Do sada je svaka sezona imala jednu važnu temu oko koje se vrte naši junaci i krimi misterije. Prva je bila o građevinskoj mafiji, pa je bila fudbalska mafija, te narkokarteli, bilo je i silovanje kao tema, sada je vršnjačko nasilje. U petoj sezoni donosimo i nešto unikatno, nešto što nije bila tema na ovim prostorima, ali to ostavljam publici da sama otkrije. Impresioniran radom Maše Nešković, pozvao sam je da režira novu seriju “Bunar” čiji scenario je napisao glumac Igor Đorđević uz Natašu Drakulić i Natašu Đorđević.

Gaga Antonijević / Antonio Ahel/ATAImages

Šta nam možete reći o “Bunaru”?

Igor tumači ulogu profesora koji ima aferu sa studentkinjom, skandal izbija i on beži u svoje selo da ubije đavola u sebi, međutim tamo ga dočeka iznenađenje, koje sada neću otkriti. Unikatna je serija, priča i likovi su specifični, zaista čudesan svet koji je Igor stvorio. Njegov lik ide punih 360 stepeni što je neobično, beži od zla kojem se na kraju vrati. Dramaturški je vrlo unikatno. Privukao me je Igorov talenat za pisanje scenarija i njegov pogled na svet.

Spremate i veliki projekat, film i seriju “Baš čelik”. Zašto baš ova bajka?

Radimo to na najvišem mogućem nivou. Predstavlja naizazovniju stvar koja je dosad rađena i u kinematografiji i u televizijskom formatu. Ovo će biti jako kompleksno, iziskuje ogromno znanje i posvećenost, a mi smo kao tim spremni da taj izazov prihvatimo. Publika je navikla na standarde koji postoje u Americi, od serijala “Gospodar prstenova”, “Igra prestola” ili hitove o superherojima “Marvel” produkcije na malom i velikom ekranu, što zahteva visoki nivo profesionalizma, kao što je CGI tehnologija u Srbiji sa domaćim kreativnim snagama. To je bajka koju svi od detinjstva znamo. Predivna bajka koja je u naraciji na nivou i pomenutih “Gospodara”, “Marvela”… To je apsolutno bogatstvo koje je nama pred očima i deo naše književnosti i istorije. Sada je vreme da se to prenese na filmsko platno i televizijski ekran.

Gaga Antonijević / Antonio Ahel/ATAImages

Radite dugo na filmu “Janjičar”. Da li će učestvovati Kristijan Bejl i kada počinje snimanje?

Da, čekam da mi Bejl da datum. Već nekoliko godina ga čekam, možda ću još nekoliko, ali vredi. Veoma je zauzet, a ovo bi morao da radi skoro bez para ili za jako male pare. Ali, on je pristao, evo baš pre nego što sam došao ovde pre mesec dana, potvrdio mi je ponovo i sad se nadam idućoj godini.

“Janjičar” je priča o Srbinu koji je sada turski paša, a uzet je kao dete od roditelja. Odveden je u Carigrad i postao je janjičar. Sada je general u turskoj vojsci i šalju ga da uguši pobunu Srba u mestu odakle je. Naravno, suočava se sa svojom prošlošću i svim dilemama s kojima se bori celog života. To je jedna duboko filozofska priča, ali ima dosta i akcionih scena. Radim na tom filmu već 20 godina i smatram da je nešto najbolje što sam dosad uradio.

Gaga Antonijević / Antonio Ahel/ATAImages

Zašto baš tema janjičarstva?

Janjičarstvo je večna srpska tema. Nema veze da li je u pitanju Turska ili neka druga zemlja. Uvek se čovek vraća kući da pokuša da implementira neke svetonazore koje je stekao negde tamo. To je tema koja je aktuelna i danas.

Pročitajte još

Pominjala se i slavna Šeron Stoun kao deo projekta?

Tačno, mi smo razgovarali sa više glumaca, to će se sve znati zasigurno kad Bejl da datum. Svi odmah prihvataju kad čuju da je on uključen. Kristijan je moj prijatelj i uključen je u ovaj projekat od početka ideje. Veoma se radujem toj saradnji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike