Ovacije za Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Posebno iznenađenje za velikog maestra

11.07.2021

08:28

0

Autor: Dejan Ćirić

Čim je čuveni dirigent, sa svojih 85 godina, kročio na pozornicu, publika je ustala i pozdravila ga višeminutnim aplauzom

Ovacije za Mehtu i Beogradsku filharmoniju: Posebno iznenađenje za velikog maestra
Copyright Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije Tanjug/Miloš Milivojević

Jedan od najvećih svetskih dirigenata Zubin Mehta sinoć je održao koncert sa Beogradskom filharmonijom, na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, pred mnogobrojnom publikom koja nije krila oduševljenje što na sceni vidi velikog prijatelja Srbije.

Čim je Mehta, sa svojih 85 godina, kročio na pozornicu, otvarajući svoj deseti nastup sa Filharmonijom, publika je ustala i pozdravila ga višeminutnim ovacijama.

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije Tanjug/Miloš Milivojević

Neposredno pre samog koncerta, kom su prusustvovale premijerka Ana Brnabić, ministarka kulture Maja Gojković i mnoge istaknute ličnosti javnog života, indijski dirigent je u saopštenju medijima izrazio oduševljenje nakon, po njegovom mišljenju, najlepše moguće generalne probe koju je imao sa izvanrednom Beogradskom filharmonijom.

Istakao je da jedva čeka da počne koncert, zbog toga što su muzičari stvorili jedan od velikih evropskih orkestara koji bi, prema njegovim rečima, trebalo da budu priznat svuda u Evropi i svetu.

– Njihov šef dirigent Gabrijel Felc je uradio izvanredan posao u poslednjih nekoliko godina. Ne mogu da se prepoznaju u odnosu na pre. Ja sam, kao dirigent, veoma srećan svaki put kad se vratim. Svi treba da podrže veličanstvenu Beogradsku filharmoniju – ponosno je zaključio Mehta.

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije Tanjug/Miloš Milivojević

Repertoar je sinoć bio baziran na dve kompleksne kompozicije – “Pastoralna simfonija” ili “Simfonija br. 6” Ludviga van Betovena i “Prva simfonija” Johana Bramsa.

Prvi stav Betovenovog remek-dela nosi poetičan naziv – „Buđenje radosnih osećanja pri dolasku u prirodu” i predstavlja radosnu atmosferu, koja se prikazuje u uvodu i postaje veoma dinamična kompozicija, koja se sluša i prati u jednom dahu.

U razvojnom delu stava probija se zvuk pevanja ptica, što je dočarano kroz gudačke instrumente, a onda se nadovezuje na drugi stav „Prizor na potoku”, koji svojom ritmikom opisuje žubor potoka, ali i pevanje ptica – pesmu slavuja interpretira flauta, prepelice imitira oboa, a zov kukavice opisuje klarinet.

Treći, četvrti i peti stav se stapaju u jedinstvenu celinu, a Beogradska filharmonija isto tako predstavlja jedan celovit organizam, uigran, vešt i kompaktan, jer svi dišu i stvaraju kao jedan.

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije Tanjug/Miloš Milivojević

Treći stav “Vesela seoska svetkovina” ili “Srećno okupljanje seljaka” pripoveda o družini seoskih svirača i temi koju izvode oboa i klarinet, u pratnji fagota. Oslikavanje prirode nastavlja se uz najavu oluje putem violončela i basova, koja uvodi u četvrti stav “Grmljavina – Oluja”, a nakon njenog smiraja, publika se uvodi u poslednji, peti stav – “Pesma pastira: Radosna i zahvalna osećanja posle oluje”. Dinamika je ponovo u prvom planu i dominira opisom neobične lepote i zanosa, zahvaljujući najviše klarinetu i rogu.

“Simfonija broj 6, F-Dur, opus 68” ili “Pastoralna” Ludviga van Betovena nastala je davne 1808. godine i premijerno je izvedena zajedno sa Petom.

Dirigent Mehta je sam odabrao kompoziciju za program i u prvih 40 minuta publiku je ostavio bez daha, jer deluje kao mladić koji je tek krenuo da se bavi svojim pozivom, te davne 1958. godine kada je imao prvi koncert u životu i to baš sa Beogradskom filharmonijom, od kada traje međusobna saradnja, ljubav i poverenje.

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije Tanjug/Miloš Milivojević

Betoven je za svoju kompoziciju govorio da je to više izraz osećanja, manje je slikanje. U odnosu na ostalih osam simfonija, u „Pastoralnoj“ su harmonije posebno bogate i hrabre, a ovo delo je rezultat velike zaljubljenosti Betovena u prirodu i sve šta ona predstavlja u svojoj lepoti.

Drugo poglavlje, nakon pauze, bilo je u vidu posebne celine – kompozicije “Simfonija br. 1 u C-molu op. 68” ili “Prva simfonija”, od Bramsa, koja nije izvođena u tandemu Mehta – Beogradska filharmonija. Brams je započeo delo 1854, a tek više od dve decenije kasnije, 1876. godine ga je završio. Zbog osnovnog tonaliteta, zovu je i “Bramsova Patetična”, i publika željna klasične muzike zdušno je uživala i u ovom remek-delu iz četiri stava, koji su naizmenično menjali dinamiku i predstavljali specifičnu muzičku dramaturgiju.

Posle ta dva čina koji su trajali po 45 minuta, auditorijum prepune velike sale Kolarca želeo je još, i ogromnim aplauzom je pozivao na bis izvanrednog maestra.

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac je na kraju pripremio iznenađenje u vidu poklona koji je lično predao Mehti, a sa balkona su prijatelji dirigenta zapevali čuvenu američku pesmu “For He’s a Jolly Good Fellow” koja uvek slavi pojedinca na nekom svečanom događaju ili umetničkoj noći kao što je bio ovaj spektakularni koncert.

Gala koncert Zubina Mehte i Beogradske filharmonije Tanjug/Miloš Milivojević

Tako je Zubin Mehta ispraćen pesmom i dugim aplauzima, ali na bis se nije vraćao. Ono što je pružio ove noći na veoma lep način je zaokružilo njegovo 10. gostovanje sa našim najvećim orkestrom.

Svetski dirigent rođen 1936. u Bombaju, u Indiji, prvi koncert sa Filhramonijom je imao 1958. na Kolarcu, a deceniju kasnije na festivalu Dubrovačke letnje igre, da bi se tek 2000. vratio sa njima u Sava centar u okviru BEMUS-a.

Pročitajte još

Dva koncerta zaredom održani su krajem 2005, a onda je ponovo na Kolarcu pet godina kasnije. Već sledeće godine zajedno nastupaju u Dubrovniku na festivalu “Julijan Rahlin i prijatelji”, ne bi li se kasnije još dva puta vratio u Kolarčevu zadužbinu 2013. i 2015, a pretposlednji put beogradska publika ga je gledala na besplatnom koncertu na otvorenom, na Ušću 2017. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike